bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži pavlaka za kuvanje?

Šta sadrži pavlaka za kuvanje?

Šta sadrži pavlaka za kuvanje?

Kao što svi znate, pavlaka, kao proizvod, najširu primenu pronalazi u pripremi slatkih stvari, ali je takođe koristimo i u pripremi mnogih glavnih jela. Pavlaku ćete otkriti u receptima za omiljene špagete karbonara ili za krem supe.

Pavlaka se koristi kao dodatak supama, za glavna jela, kao dodatak sosevima i u mnogim drugim jelima. U kuhinji možete koristiti kako kiselu pavlaku, tako i tečnu pavlaku za kuvanje.

Tečna pavlaka za kuvanje se koristi najčešće i nudi se u većim kutijama, dok je kisela pavlaka gušća i možete je pronaći u čašicama kao i kiselo mleko.

Mi, kao i većina od vas, veoma smo radoznali da saznamo,šta to sadrži pavlaka za kuvanje, koju tako često koristimo u svakodnevici.

Pavlaka za kuvanje, kao i sve ostale vrste pavlake, priprema se od mlečne i biljne osnove. Ako je tečna pavlaka, koju kupujemo iz prodavnice, sveža i u njoj nema konzervanasa i biljnih ulja, obično ćete je pronaći u delu gde se prodaju proizvodi od mleka, zajedno sa sirevima i maslacem. To je pavlaka, pripremljena kompletno od mleka i naravno da je ona najbolji izbor u poređenju sa pavlakom biljnog porekla.

Takođe, pavlaka za kuvanje se ne zaslađuje dodatno. Ako ipak želite da je iskoristite za desert, onda joj prosto dodajte nekakav zaslađuvač i već ste spremni.

Pavlaka je prema svome sastavu ustvari proizvod od nehomogenizovanog mleka sa visokim sadržajem masnoća. Ona se obično odvaja sa površine mleka u posudi, jer su masnoće u mleku lakše od vode u mleku. Pavlaka je proizvod od kojeg se pravi maslac.

I za one od vas, koji se nisu sami setili, pavlaka je u stvari moderan naziv za kajmak. U prošlosti su naše bake pravile pavlaku od sakupljenog kajmaka sa svežeg mleka, a u naše vreme se za to koriste savremene mašine.

Pavlaka za kuvanje, koja se nudi u prodavnicama, ne sastoji se samo od odvojenog kajmaka, već ima i dodatne masnoće koje su ubačene, a njihov procenat može da se kreće od 15 do 45% u odnosu na masu proizvoda. Obično se dodaju potpuno hidrogenizovane masnoće, kao što je naprimer palmino ulje.

Razume se, zahvaljujući sadržaju mleka u pavlaci, u njoj ima i mnogo minerala i vitamina, kao što su skoro sve varijante vitamina B, vitamina C i D, selena, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, vitamina hilina i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji