Bonapeti.rs»Saveti»Mogu li da se kuvaju jaja u mikrotalasnoj pećnici?

Mogu li da se kuvaju jaja u mikrotalasnoj pećnici?

ZoriZori
Guru
228213
Mogu li da se kuvaju jaja u mikrotalasnoj pećnici?

U skoro svakom uputstvu za upotrebu mikrotalasnih pećnica se pojavljuje tekst "Jaja u ljusci i cela tvrdo kuvana jaja ne treba da se zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici, jer mogu eksplodirati, čak i onda kada se kuvanje u mikrotalasnoj pećnici završi".

Želite da imate tvrdo kuvana jaja nakon 5 minuta, umesto nakon 20, koliko je potrebno kod običnog šporeta, da se zagreje voda, da provri i da se jaja u njoj kuvaju bar 10-12 minuta? U tom slučaju, mikrotalasna pećnica vam neće uštedeti ni jedan minut, već naprotiv - kao rezultat pogrešnog postupka da u nju stavite jaja, ona će nakon nekoliko minuta eksplodirati veoma glasno zbog pritiska koji se javlja unutar ljuske i onda ćete morati da čistite pećnicu veoma dugo ... ako je još uvek ispravna i zdrava!

Jaja su veoma laka i brza za pripremu, nezavisno od toga da li želite da budu kuvana ili pržena. Uprkos tome, kuvanje svežeg jajeta u mikrotalasnoj pećnici je nemoguće. Ukoliko stavite jaje u vašu mikrotalasnu peć, verovatnoća je gotovo 100% da će eksplodirati. Zbog toga treba da uključite ringlu i skuvate jaja na tradicionalan način.

Mikrotalasna peć je podesna za zagrevanje i pripremanje drugih namirnica, koje iziskuju veliku količinu toplote, a jaja su vrsta namirnice kojoj to ne treba.

Osnovni razlog zbog kojeg jaja eksplodiraju u rerni jeste brzo prodiranje toplote preko ljuske. U sadržaju jajeta ima najviše vode; zbog toga ako je na ringli, jaje će početi da se kuva. U mikrotalasnoj, zbog brzog prodiranja toplote, vodena para će napraviti unutrašnji pritisak, i jaje će eksplodirati.

U jajetu ima malo vazduha. Kada se jaje zagreva, vazduh se širi i nakon što dostigne tačku u kojoj ljuska ne može da izdrži pritisak, eksplodira. To pravi popriličan haos u mikrotalasnoj, zato vam ne preporučujemo da probate.

Zašto jaje eksplodira u mikrotalasnoj, a ne u kipućoj vodi?

Da biste to shvatili, treba najpre da znate način rada mikrotalasne peći. Mikrotalasna peć radi na frekvenciji 2,45 GHz. Ova frekvencija brže zagreva čestice vode, što dovodi do bržeg zagrevanja namirnica u mikrotalasnoj.

Da pogledamo sada "slučaj" sa jajetom. Ljuska jajeta sadrži veliku količinu kalcijuma. Belance sadrži veliku količinu vode, a žumance - masti. Prilikom zagrevanja u mikrotalasnoj zbog brzog zagrevanja vode u belancetu i naglog stvaranja pare, koja nema gde da isparava, dolazi do eksplodiranja jajeta.

Da vidino "slučaj" jajeta u kipućoj vodi na ringli. Kod njega nema naglog povećanja temperature, tako da se ljuska i unutrašnjost jajeta postepeno zagrevaju.Pri tome se ovojnica od kalcijuma malo širi, zato što je u kontaktu sa vodom, a belance ne postiže toliko visoku temperaturu, ka što se to dešava u mikrotalasnoj peći.

Izbor je Vaš! Rizik takođe!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji