Pasulj je povrće koje se koristi za variva i spada u tradicionalna jela Balkana. Jedno od najpopularnijih jela je čorba od pasulja.
Za pripremanje ovog jela neohodno je da se zrna pasulja dobro skuvaju, da se doda povrće kao što je paradajz, šargarepa, paprika, luk i neki začini. Ja jedinstven ukus čorbe neophodna je zaprška.
zaprška za pasulj se pravi veoma lako, ali uprkos tome ima i svoje finese. Za njenu pripremu potrebni su ulje, brašno, aleva paprika i deo bujona, u kome se kuvao pasulj.
U posudi ispržite 1 ili 2 kašike brašna dok ne dobije zlatastu boju, vođeći računa da brašno ne zagori. Nakon toga dodajte alevu papriku, promešajte dok se potpuno ne ujednači i dodajte 3-4 kašike bujona od pasulja. Dobijenu smesu dodajte u skuvani pasulj, promešajte i ostavite na ringli da vri još 5-6 minuta.
Nakon dodavanja zaprške u pasulj, čorba postaje malo gušća i mnogo ukusnija. Da bi bila još aromatičnija, po želji možete dodati sitno iceckanu nanu.
Komentari