Savremeni materijali, koji se koriste za proizvodnju posuđa za domaćinstvo, obično se veoma izdržljivi i ne dozvoljavaju da se pojavi rđa na posudama. Ali ako pretražite podrum ili tavan, možete naći stare i zarđale posude od livenog gvožđa, koji imaju dosta rđe od stajanja.
Uprkos tome što u prvi mah želite da ih bacite, savetujemo Vam da razmislite i da probate da očistite posude od rđe, jer su posude od livenog gvožđa izuzetno izdržljive i mogu da se koriste u mekoliko generacija, ako se vodi računa o njima.
Kada želite da očistite očistite zarđalo posuđe, najpre treba da probate da uklonite četkom ili žicom što je moguće više rđe. Da biste olakšali uklanjanje rđe, treba da potopitr posuđe 1 do 4 sata u rastvor vode i belog sirćeta, u razmeri 1:1.
Nakon toga dobro isperite mlakom vodom, i ponovo očistite četkom. Ponovo isperite i osušite krpom. Kada uklonite rukom što je moguće više rđe, ostatak možete "ispeći" u rerni. Stavite posuđe (koje nema plastične drške) na rešetku u rerni, na najniži nivo, i uključite na program za čišćenje rerne.
Ostavite posude da se ohlade, dobro ga istrljajte četkom, osušite krpom i obilno namažite masnoćom. Preporučijemo sa namašćeno posuđe ponovo zagrejete u rerni, pro čemu dno treba da pokrijete dno aluminijumskom folijom ili da stavite pleh, da ne bi masnoća isprljala peć. Nakon sat-dva u rerni, posuđe je primilo masnoću, i gotovo je za nove kulinarske podvige.
Komentari