Baklava je desert, koji se često priprema tokom praznika, a takođe se konzumira mnogo i bez posebnih prilika. Razlog za to je što je baklava veoma ukusna i što je omiljena velikom broju ljudi.
Baklava, kao neke vrsta slatke pite, dolazi iz Irana.
Priprema se veoma lako i ne traži velike napore. Ovde ponovo kuvamo očima, jer u mnogo recepata možete da vidite tačno određene minute i stepene za pripremu, ali u zavisnosti od vaše rerne i njene snage, vreme za pripremu može da bude različito, uprkos tome što poštujete recept tačno i bez odstupanja.
Ono što je važno kod pripreme baklave je da gledate boju kora, koja se menja tokom termičke obrade. Baklava treba da se peče na otprilike 180 stepeni u rerni bez ventilatora ili na 160 stepeni sa ventilatorom. Pazite - boja kora treba da bude zlatna ili da dobije braon-karamel nijansu.
Za isti efekat u mnogim klasičnim receptima se navodi da se baklava peče na 200 stepeni u sredini rerne, a ne na njenom dnu. Kada kore dobiju zlatnu boju, baklava se peče još malo u donjem delu rerne.
Naravo, sve zavisi od rerne koju koristite.
Komentari