Pita je jedno od najomiljenijih balkanskih jela. Priprema se lako i brzo, a njen ukus je omiljen i univerzalan za svaki ukus.
U zavisnosti od različitih delova Bugarske, pita se može pripremiti na različite načina. Međutim, najvažniji sastojci su kore i sir. Preostali elementi mogu se menjati u skladu sa tradicijom u određenom lokalnom području.
Preliv za pitu je poslednji dodir recepta. Namenjen je da korama da dodatnu sočnost i doprinese pravilnom pečenju na vrhu pite.
Evo osnovnih metoda za pripremu preliva za pitu:
Preliv od sastojaka za pitu
Od ostatka fila priprema se tradicionalni preliv za pitu. Fil se pak, priprema od nekoliko jaja, kiselog mleka i mrvljenog sira. Kada su kore za pitu pokrivene, preostala količina smese se može koristiti za preliv za pitu.
Preliv za pitu sa maslacem
Ako vam ponestane smese, možete da završite pitu pomoću običnog otopljenog maslaca. Samo ga sipajte i dobro rasporedite po površini pite i na kraju ćete opet dobiti vazdušastu pitu sa zlatnom i hrskavom korom.
Preliv sa majonezom
Druga opcija za prelivanje pite je majonez. Piti daje mekan i vazdušast izgled, zadržavajući pritom lepu masnoću u gornjem sloju pite. Da biste to uradili, jednostavno premažite gotovu pitu tankim slojem majoneza i ispecite je u zagrejanoj rerni.
Vežbajte vrste preliva za pitu na svojoj ukusnoj:
- pita od spanaća i sira;
- pita od mlevenog mesa;
- turski burek.
Komentari