Čime možemo da zamenimo prašak za pecivo?

Čime možemo da zamenimo prašak za pecivo?

Kod većine peciva kuvari i pekari upotrebljavaju sredstva za narastanje testa. Sredstva za narastanje testa predstavljaju hemijska jedinjenja ili prirodne proizvode i sastojke, koji ulaze u reakciju sa drugim sastojcima i formiraju nova jedinjenja, preko kojih se stvara ugljen dioksid, a samim tim se pojavljuje rast testa kod pečenja.

Među najčešće korišćenim sredstvima za narastanje testa, koja se koriste u kuhinji je prašak za pecivo. Ipak, prašak za pecivo nije jedino sredstvo, koje može da se koristi za ovaj cilj. Neke alternative za prašak za pecivo su:

- Kvasac - suvi i sveži (kocka);

- Soda bikarbona, ali da bi se ona aktivirala, potrebno je da uđe u jedinjenje sa kiselinom, a za kulinarske potrebe najčešće se koristi kiselo mleko ili sirće.

- Amonijačna soda - važno je da se zna da se kod njenog korišćenja stvara neugodan miris amonijaka kod pečenja, ali taj miris se nakon pečenja gubi, jer isparava u vidu gasa. Amonijačna soda se ipak ne koristi previše u receptima, jer se njena upotreba smatra staromodnom ili bolje rečeno - demode.

- Pekarski praškovi i sastojci - u specijaliziranim prodavnicama i na sajtovima mogu da se pronađu specijalni proizvodi u prahu, koji u sebi sadrže specijalne kombinacije sastojaka, a takvi praškovi se obično koriste u pekarama i poslastičarama, jer ti proizvođači ne žele da zavise od slučaja ili sreće da li će im hleb narasti ili ne, već traže pomoć upravo ovakvih proizvoda.

Drugi trik za narastanje testa je da brašno uvek bude prosejano, pre nego što se doda u testo. Kada se brašno proseje između čestica brašna se foriraju vazdušni džepovi, koji pomažu u procesu narastanja.

Prašak za pecivo možete da dobijete kada promešate 1/2 kašičice limontusa i 1/2 kašičice sode bikarbone.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji