Rakija je alkoholno piće, dobijena mikrobiološkim i biohemijskim procesima, u koje su uključeni osnovni sastojci rakije - voće, šećer i voda. Ovo piće je rasprostranjeno na Balkanskom poluostrvu i mešu balkanskim narodima. Rakija se smatra tradicionalnim pićem.
Prema nekim standardima, procenat alkohola u, naprimer, lozovoj rakiji trba da bude 40%.
Najvažnija stavka za fenomenalan ukus rakije je pravilna fermentacija alkohola. Za dobar kvalitet rakije je neophodna pedantnost u briizi za fermentaciju, koja se ogleda u svakodnevnom mešanju voća sa vodom i šećerom.
Druga stvar, koja je od velike važnosti je to da se fermentacija odvija u drvenim ili plastičnim posudama - obično u buradima, koja moraju da budu čista i prethodno dobro oprana i osušena. Važno je se zna da fermentacija nikako ne treba da se odvija u metalnim ili pocinkovanim posudama.
Teško je da se odgovori sa velikom tačnošću koliko traje fermentacija rakije, jer to zavisi od mnogih faktora, kao što su temperatura okoline, procenat šećera u korišćenom materijalu i drugo.
Kraj fermentacije kod proizvodnje domaće rakije se određuje uz pomoć veoma stare metode i dan-danas se koristi upaljena sveća. Sveća, koja gori se pomera iznad posude u kojoj fermentiše materijal i ako plamen ugasne, to je znak da fermentacija još uvek nije završena.
U suprotnom slučaju, ako sveća nastavi da gori - fermentacija je završena i može se pristupiti pečenju ili kuvanju rakije.
Provera se može obaviti i kroz probu ukusa materijala za rakiju - ako je materijal sladak, to znači da on još uvek nije za pripremu rakije, a ako je gorak, to znači da je fermentacija gotova.
Komentari