Čime može da se zameni sitan sir u receptima?

Čime može da se zameni sitan sir u receptima?

Sitan sir je veoma dobar izvor belančevina za organizam, a u njoj ima i esencijalnih aminokiselina. Ova namirnica odgovara ljudima koji su gojazni, jer skoro da uopšte ne sadrži masnoće, a može se koristiti kao zamena za sir ili kačkavalj, koji su, pored toga što su slani i veoma masni.

Kao suprotnost tome, sitan sir je veoma siromašan masnoćama i lako se vari u organizmu. Sir i kačkavalj su veoma slani i sa mnogo masnoća, ali imaju u sebi vrlo malo vitamina.

Sitan sir se u određenim receptima može zameniti sa mladim nesoljenim sirom ili rikota sirom. Ovaj sir se pravi na isti način kao i sitan sir.

Koristeći rikotu možete pripremiti ukusne kolače ili slano pecivo.

Sitan sir, kao namirnica, postoji u dva oblika - klasičan, napravljen od salamure i drugi, koji se dobija reakcijom zgrušavanja belančevina sa dodatkom pavlake ili mleka u prahu i sirišta.

Veoma lako može da se pripremi domaći sitan sir. Ugrejte 1 litar svežeg mleka i dodajte 150 ml svežeg soka od limuna, kako bi se mleko zgrušalo. Procedite smesu kroz gazu i kada se ohladi, dobićete sitan sir kačkavaljskog tipa.

Trajnost sitnog sira, kada nije posoljen je 72 sata. Jedite sitan sir sa merom i nemojte je kombinovati sa ugljenim hidratima u obliku hleba, pirinča i krompira.

Dobra je u kombinaciji sa povrćem.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji