Mleko u prahu

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Mleko u prahu

Mleko u prahu predstavlja instant materiju, koja kad se rastvori sa toplom vodom postaje zamena za sveže mleko. Na tržištu se može naći mleko u prahu sa niskim i visokim procentom masti. Instant mleko u prahu se koristi kao sastojak za razna peciva, hleb, slatkiše, meso, delikatesne namirnice.

Najveći izvoznik mlečnih proizvoda u svetu, uključujući i mleko u prahu, je Novi Zeland. Danas je u Kini velika potražnja za punomasnim mlekom u prahu. Tržišni eksperti predviđaju da će cene punomasnog mleka u prahu u budućnosti znatno premašiti svoju srednju vrednost za najmanje 50%.

Sastav mleka u prahu

Hranljiva i biološka vrednost mleka u prahu se ne mogu porediti sa pomenutim vrednostima svežeg mleka. Količina belančevina u obranom mleku je 32%.

Hranljiva vrednost u 100 g mleka u prahu

Kalorije - 354 kalorija; Masti - 0, 2 g; Zasićene masti - 0.124 g; Polunezasićene masti - 0.007 g; Mononezasićene masti - 0.058 g; Holesterol - 2 mg; Natrijum - 2280 mg; kalijum - 680 mg; Ugljeni hidrati - 51. 8 g; nema vlakana ni šećera; Belančevine - 35.5 g; Voda - 4.9 g; Suva materija - 7.6 g.

Što se tiče mikroelemenata u mleku u prahu ima kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, vitamina P, cinka, bakra, mangana, selena, vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, folne kiseline, vitamina B9, folata, vitamina B12, vitamina A.

Mleko u prahu od soje

Sastav mleka u prahu za bebe

Rastvorljivo mleko u prahu za odojčad sadrži: maltodekstrin, biljne masti, obrano mleko, protein surutke, permeat surutke, laktozu, kalcijum citrat, kalcijum nitrat, soja lecitin, kalcijum fosfat, natrijum citrat, vitamin C, natrijum hlorid, magnezijum hlorid, sulfat gvožđa, sulfat cinka, vitamin E, kalcijum pantotenat, kulturu Lactobacilus reuten, vitamin B1, vitamin B6, sulfat bakra, vitamin B2, kalijum jodid, folnu kiselinu, biotin, vitamin D3, natrijum selenat, vitamin K1.

Način dobijanja mleka u prahu

Mleko u prahu se dobija kada se pasterizovano mleko u vakumskoj sredini dovodi do te gustine tako da se njegova količina smanjuje i do 4 puta. Nakon toga se suši, a kod sušenja u vakumskim mašinama se dobijeno mleko u prahu može rastvoriti. Postoje 3 vrste mleka u prahu:

- punomasno (25% masti)

polumasno (15%)

- obrano mleko.

Odabir i čuvanje mleka u prahu

Mleko u prahu za bebe

Na tržištu se može naći mleko u prahu u pakovanju od 50 g, 500 g, 1 kg i 25 kg. Mleko u prahu može imati vlažnost do 4%, a njegov rok trajanja u hermetički zatvorenoj posudi može biti do 8 meseci, a inače 3 meseca. Kada se doda određena količina vode (prem uputstvu), dobija se tzv. rekonstituisano mleko.

Kulinarska upotreba mleka u prahu

Mleko u prahu se u kulinarstvu može koristiti kao sveže. kao alternativa prirodnom proizvodu, mleko u prahu se može koristiti za pravljenje kolača, kuglofa, krema, raznih soseva, šejkova, itd. Predlažemo vam jedan recept za prženice sa melkom u prahu.

Potrebni sastojci: jaja - 4 komada; hleb - 9 - 10 kriški, beli; ulje - oko 200 ml; mleko u prahu - oko 400 ml, rastvoreno u toploj vodi; kiselo mleko - 2 kašike; soda - 1 kašičica; so.

Način pripreme: Rastvorite sodu sa kiselim mlekom i dodajte je prethodno umućenim jajima. Sipajte rastvoreno mleko u prahu, koje bi trebalo da je vruće, malo soli i prstohvat šećera. U dobijenu smesu ravnomerno umočite svaku krišku hleba i stavite da se prže u zagrejano ulje, sa obe strane. Ispržene kriške hleba ocedite na ubrusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji