Zdravstveni problemi sa žučnom kesom zahtevaju strogo kontrolisanu ishranu i dijetu. Još prilikom pojave prvih simptoma upale žučne kese, moramo da primenimo drastične promene u načinu naše ishrane.
Novi režim ishrane, koji treba da poštuju osobe sa upaljenom žučnom kesom, mora da bude usklađen sa nemogućnošću organa da ispunjava svoje funkcije i da pravilno luči žuč, neophodnu za varenje nekih namirnica.
Izuzetno negativno dejstvo na žučnu kesu imaju masna i pržena hrana, pre svega meso. Ovakve namirnice teraju žučnu kesu da proizvodi veliku količinu žuči, koji je potreban za varenje. Isto dejstvo imaju i jaki bujoni od pečuraka i bujoni od mesa, koji čak mogu da prouzrokuju i pojavu kamena u žučnoj kesi.
Osobe koje imaju problema sa žučnom kesom u nikakvom slučaju ne treba da konzumiraju ren, rotkvice, beli luk ili senf, jer sve ove namirnice nadražuju zidove žučne kese. Ove osobe moraju da izbace iz svog menija sva alkoholna pića, jer ona mogu da prouzrokuju grčenje žučne kese, a to može da dovede do holestaze (zastoja u radu žučne kese).
Iz menija osoba koje imaju problema sa žučnom kesom treba da izbace hladnu hranu, kao i previše slanu hranu, ljutu hranu i masno. Ne treba da konzumiraju dimljeno meso i sireve, keks i napolitanke.
Ne preporučuje se upotreba unutrašnjih organa životinja, konzervirano meso, salame, kobasice i slanina. Treba da kažemo da i neko voće, kao što su urme, smokve, plave šljive, kao i orašasti plodovi (orah, badem, kikiriki i semenke) negativno deluju na žučnu kesu.
Savet ima samo informativni karakter i ne zamenjuje konsultaciju sa lekarom!
Komentari