Koliko vremena se kuva šargarepa?

Koliko vremena se kuva šargarepa?

Vrijeme za kuvanje šargarepe zavisi od njihove veličine i starosti - da li su mlade i krhke ili starije i čvrste. Hrskava šargarepa, ako vam takva treba, kuva se oko 10-15 minuta. Potrebno je više vremena za kuvanje, ako želite da pravite pire od šargarepe.

Potrebno je 20-25 minuta da se šargarepa skuva potpuno. Specijalisti preporučuju da se ljušte tek nakon kuvanja, jer na taj način se sačuva više hranljivih sastojaka u njima.

Dobro je dodati so u šargarepu kada pripremate konačni obrok, a ne ranije, jer će u suprotnom jelo dobiti slatki ukus šargarepe.

Šargarepa je izuzetno korisno povrće koje ima bezbroj zdravstvenih koristi za one koji je konzumiraju. Bogata je beta-karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A.

Uz to, redovno konzumiranje šargarepe smanjuje rizik od karcinoma pluća, dojke ili debelog creva. To se dešava zbog supstance falkarinol, prirodnog pesticida koji šargarepa proizvodi, kako koren biljke ne bi bio napadnut od gljivica.

Bez obzira u kom obliku ste dodali šargarepu u svoj dnevni meni, dobra je ideja da ih konzumirate sa pavlakom ili puterom, jer se tako bolje apsorbuju. A najhrabriji mogu isprobati naš predlog za pitu sa krompirom i šargarepom.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji