Upravo ste izvadili vaš vazdušasti kolač iz vrele rerne i već se nalazite pred velikim izazovom - kako ga izvaditi iz kalupa. To može da bude dosta težak zadatak, ako koristite starije kalupe, na koje se testo za kolač veoma lako zalepi.
U suštini, kako bi bez problema izvadili kolač iz kalupa, treba da kalup nauljite pre nego što sipate smesu za kolač u njega. Kada ga nauljite pospite ga sa malo brašna, obložite ga brašnom i istresite višak. Savremene domaćice masovno koriste nove kalupe od silikona na koji se kolač ne lepi, a ima ih da se kupe skoro svuda.
Kolač vadite iz kalupa tek nakon što se potpuno ohladi. Okrenite kalup, lagano ga udarite o podlogu i probajte nežno da ga izvadite. Ako je zalepljen, možete da kalup spustite sa visine od oko 30-40 cm na radnu površinu, kako bi izašao vazduh i tada probajte ponovo.
U slučaju da i to ne pomogne, probajte da oštrim nožem pažljivo odvojite kolač od zidova kalupa, tamo gde je on zalepljen, ponovo okrenite kalup i lagano ga udarite. Naši recepti za šareni kolač sa kiselim mlekom i kolač sa borovnicama, garantuju vam dobar rezultat.
Komentari