Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čisti mali šnjur (Trachurus mediterraneus)

Kako se čisti mali šnjur (Trachurus mediterraneus)

Mali šnjur je jedinstveni morski plod. Ova riba je idealna za prženje i stavljanje u razne vrste konzervi za zimu.

Čišćenje ove vrste ribe je izuzetno prosto. Ona je obično riba bez krljušti, ali se kod krupnijih komada mogu naći krljušti. Čišćenje se obavlja tako što se izvuče glava, a zajedno sa njom izlaze i unutrašnji organi iz stomaka.

Za one koji vole celu ribu - treba da jednostavno izvuku škrge. Kao i kod izvlačenja glave i kada se izvuku škrge unutrašnji organi će izaći napolje.

Nakon toga se riba pere u hladnoj vodi i suši se. Nakon toga se soli i prži.

Jesenji mali šnjur je veoma dobar za pripremu na roštilju, jer je masniji, za razliku od prolećnog, koji nije dobar na roštilju.

Konzerviranje ove ribe se takođe preporučuje, jer je mali šnjur izuzetno ukusnan kada se stavi u tegle. Ipak, kuvari preporučuju ovu ribu prženu.

Ona je idealna za meze uz pivo u letnjim mesecima i ne samo tada.

Šnjur se može posoliti i staviti u zamrzivač i da tamo čeka za buduća remek dela u kuhinji.

Neko blanšira ovu ribu u slanoj vodi i tada je zamrzava, ali ovaj proces nije obavezan kod većine riba i pitanje je ličnog shvatanja pripreme ribe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni