Bonapeti.rs»Saveti»Kako da skuvamo pirinač al dente

Kako da skuvamo pirinač al dente

Kako da skuvamo pirinač al dente

Al dente predstavlja jedan od drugačijij nivoa kuvanja hrane, na kom je hrana dobro skuvana, ali ostaje krhka i do izvesne mere čvršća. Čuva se celovitost, ne raspada se i ima određenu rezistentnost pri žvakanju.

Termin potiče iz italijanskog jezika i najčešće se koristi za nivo pripreme paste, u poslednje vreme se mnogo koristi u kuvanju pirinča i povrća.

Da bismo skuvali pirinač al dente prvo treba da budemo sigurni da konkretan recept koji smo izabrali to dozvoljava ili je u njemu izričito pomenut kao preporuka i zahtev.

Budući da postoji mnogo vrsta pirinča, od značaja je i sorta koju koristimo zbog činjenice da nema svaki sposobnost da sačuva celovitost svoh jezgra i svaka sorta ima svoje različite karakteristike, vreme kuvanja i sposobnost apsorbovanja tečnosti.

Kada želimo da napravimo pirinač al dente za garniture, salate ili posle za kombinaciju sa drugim komponentama kao što je meso ili povrće u sosu, prosto treba da ga skuvamo prema uputstvima na pakovanju odnos sa vodom ili bujonom i da proces kuvanja prekinemo otprilike 5 minuta ranije. Treba i da probamo zrnca da li su krhka i rezistentna u isto vreme. Iscedimo i prođemo kroz hladnu vodu i posle koristimo prema nameni.

Prilikom kuvanja supa i gulaša gde se zahteva da se zrnca kuvaju sa svim ostalim i da upiju aromu jela, ne postoji način na koji bismo uradili gore opisanu proceduru. Tada prosto treba da poslužimo i momentalno konzumiramo, jer ako pirinač prestoji u tečnosti nastaviće da se kuva iako nije na ringli i nabubriće i upiće svu tečnost. To će ga učiniti mekim, bez oblika i daleko od pojma al dente.

Pri kuvanja u rerni ono što treba da uradimo jeste da se pridržavamo uputstva na pakovanju i da ponovo prekinemo toplotnu obradu malo ranije, ali ne i pre nego što se upila sva tečnost. Nakon toga treba da ostavimo da odmori 5-10 minuta, tepsiju prekrijemo čistom krpom.

Tako ćemo biti sigurni da nećemo preći željeni nivo kuvanja, a ukoliko postoji malo ostatka tečnosti, zrnca će je upiti.

Pri kuvanja al dente jelo pored toga što je neodoljivog izgleda i teskture, takođe je i korisnije. Pirinač (kao i pasta) su proizvodi sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, prema tome imaju visok glikemijski indeks, što ih automatski čini ne toliko pogodnim za ljude koji su na dijeti ili imaju visok nivo šećera u krvi.

Prilikom raskuvavanja ovih proizvoda mi neosetno primamo više količinski jer ne žvaćemo, već direktno gutamo. Međutim, ukoliko je jedan pirinač šremljen al dente, stvaram nam više problema dok ga sažvaćemo i progutamo, a posle stvara posao i sistemu organa za varenje, koje će raditi više i efikasnije, a mi tokom svog tog vrmena nećemo ponovo osetiti glad.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 2
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji