Bonapeti.rs»Saveti»Začinska paprika u kućnoj varijanti

Začinska paprika u kućnoj varijanti

Začinska paprika u kućnoj varijanti

Za vreme leta kupite zdravu, crvenu papriku, tanku venčaru. Nanižite je na konac kao venac, stavite na mestu gde je promaja i osušite.

Paprika je suva kada se skupi tj. zgrči i pri dodiru šuška. Mnogo jednostavnije kupiti na pijaci ako nemate uslova za ove rabote.

Suvu papriku dobro operite, odstranite drške i semenke. Da se brže osuši svaku papriku iscepkajte na više većih parčića. Tako pripremljenu papriku sipajte u đerđiv da se dobro ocedi i prosuši.

Kada su paprike oceđene, uzeti veći pleh ili tepsiju rasporediti paprike. Ako je leto i veoma toplo vreme stavite pleh na sunčano mesto, prekrijte gazom I povremeno ih promešajte.

Za dva dana paprike će se osušiti i postaju krte, lomljive i spremne za dalju obradu. Samleti ih u mlinu za kafu ili u mašini za meso. Ako meljete mašinicom, za meso paprika je krupnije samlevena, pa možete da je prosejete kroz sito ili gušću cediljku.

Zavisno od količine mlevene paprike sipajte ulje. Ja na 100 g mlevene paprike dodam 2 kašike ulja. Ostavite dan-dva da paprika upije ulje. Ulje joj daje lepu, crvenu boju.

Ako pravite mlevenu papriku kad je hladnije vreme postupak je isti. Samo umesto na suncu stavite papriku u rernu. Rerna ne sme da bude toplija od 50 do 70 stepeni, prekrijte je papirom za pečenje i sušite je nekoliko sati, obično 3 do 4. Povremeno je promešajte da se jednako suši.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni