Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se prave burek paprike - vodič za početnike

Kako se prave burek paprike - vodič za početnike

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
burek paprike

Burek paprike su pravi klasik u bugarskoj nacionalnoj kuhinji. Ne postoji određeno vreme kada možete da ih jedete - to možete da radite za ručak, tako i u večernje vreme. Kada uzmemo u obzir i tako svima poznat obilni engleski doručak rekli bismo da nam ništa ne smeta da ih jedemo i za doručak, nezavisno u kom delu sveta da se nalazimo.

Ono što je krakteristično za burek paprike omiljene Bugarima je što sto su najukusnije sa sezonskim paprikama. A da li se sećate kada aroma sveže ispečenih crvenih paprika počinje da se oseća u vazduhu? Upravo u letnje i jesenje vreme koje naravno u različitim državama mogu varirati mesecima, ali aroma je svugde neponovljiva.

Uopšte nije težak zadatak napraviti burek paprike, ali kao što znamo niko se naučen nije rodio. U sledećim redovima ćemo pokušati na maksimalno najbolji način da vam pokažemo kako se priprema ovaj tipično balkanski klasik, tako da čak i najneiskusniji u kuhinji mogu da se snađu.

Na prvom mestu važno je da ispečete paprike. Nije potrebno da ih perete unapred, već samo da ih pažljivo prebrisati suvom krpom da se dodatno ne bi nakvasile.

Paprike mogu da budu ispečene na roštilju, u rerni ili pak u posudi za pečenje paprika (isto klasičan bugarski proizvod). Važno je da ih ostavite barem na 30 minuta u kesi ili u posudi sa poklopcem tako da mogu da se dinstaju i lako da se gule. U nekim državama sa ciljem lakšeg guljenja paprika (posebno ako je reč o takozvanoj seoskoj paprici), one se posoljavaju.

Kada su se paprike već malo ohladile, možete da pređete na njihovo guljenje. Uklonite drške i njihovo seme koje je nakon njihovog pečenja veoma lagan posao. Ostavite oguljene paprike da se cede u đevđiru na barem 1-2 sata, zato što ako su vlažne, masnoća u kojoj ćete ih posle pržiti brzo će početi da pršće svuda oko vas.

Goreopisana procedura može da se uštedi ako kupute već ispečene paprike, ali kao što smo rekli na početku, ne postoji ništa ukusnije od sezonskih i upravo ispečenih paprika. Koju god varijantu da izaberete, veoma je važno da su dobro oguljene i oceđene.

kako se prave burek paprike

Prelazimo na nadev burek paprika. Prema klasičnom receptu on se pravi od umućenih jaja i izmrveljenog sira (na 8 paprika srednje veličine biće potrebna 3 umućena jaja i otprilike 200 g sira). Ne manji klasik je u ovu smesu da se doda malo istucanog belog luka, iseckani peršun i crni biber, ali to je pitanje ukusa.

Tako pripremljenim nadevom se pune paprike. Pripremite i 3 posebne posudice. U jednu sipajte brašno, u drugoj umutite 1-2 jaja, au treću sipajte prezle.

Zagrejte dovoljno ulja u dubljem i širem tiganju i uvaljajte svaku napunjenu papriku prvo u brašno, posle u jaje i na kraju u prezle. Stavljajte paprike da se prže tako što ih pažljivo okrećete kada dobiju zlatkastu boju.

Izvadite gotove paprike iz prodavnice, poređajte ih na papirni ubrus kako bi se ocedile od masnoće i spremni ste da ih servirate. Dobro bi bilo da se to desi dok su tople, ali kao i svako drugo vegetarijansko jelo, one ostaju dovoljno ukusne, čak i blago ohlađene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest