So je osnovni začin svakog našeg jela. Ovaj toliko običan začin je okrivljen za razne grehove, ali bez njega ne možemo sesti za sto. Drugi začini (biber i čubar) se mogu izbeći, ali ako zaboravi so, gozba prosto neće biti uspešna.
Međutim, ponekad se dešava da malo presolimo jelo, a ta greška je teška da se popravi. Ne možemo iz našeg jela izvaditi stavljenu so, ali uz pomoć nekoliko proverenih trikova, možemo popraviti ovu grešku.
Ako ste preterali sa solju u supi ili bujonu, možete popraviti grešku tako što ćete dodati unutra isečeni krompir, povrće ili fidu. Ako nije dozvoljeno da se dodaje više povrća, dodajte belance umućeno na penu. Ono će upiti veliki deo soli. Obratite pažlju da je važno da ga odmah izvadite rešetkastom kašikom.
Drugi trik je da se oslonite na pirinač u borbi sa presoljenim jelom. Dobro opran, on se stavlja u platnenu kesu i potapa u jelo. Kad se pirinač skuva, upiće so i nakon toga kesa treba da se izvadi iz šerpe.
Ako ste preterali sa solju u salati, prosto dodajte još isečenog povrća, koje će odmah upiti višak soli.
Ako ste presolili prilikom začinjavanja mlevenog mesa, prosto dodajte rendani sirovi krompir ili kuvani pirinač.
Nemojte da pokušavate da dodajete još vode. Rizikujete da se ukus pokvari.
Komentari