Kako se pravi sirće od vina?

Kako se pravi sirće od vina?

Nekako je većina ljudi sa ovih prostora navikla da popije rakijicu uz salatu i zbog toga se često vino ostavlja u drugom planu.

Zbog čega onda od njega ne bi napravili aromatično sirće, kojim ćete obogatiti aromu salate ili da uz pomoć njega pripremite ukusne turšije za zimu?

Domaće vinsko sirće se pravi lako i brzo. Za njegovu pripremu vam je potrebno nekoliko sirovina, ali najvažnije, koje treba nabaviti su nekoliko litara vina i nekoliko litara prokuvane vode, prema količini sirćeta koju želimo da dobijemo.

Preporučuje se da kao sirovinu uzmete domaće vino, koje je već počelo da se kiseli.

Ovo vino sipajte u duboku posudu i dodajte vodu. Sipajte šećer i dodajte vinsku kiselinu (vinski kamen). Promešajte. Poklopite posudu i ostavite sve oko 7 nedelja.

Nakon toga tečnost procedite kroz gazu i rasporedite je u odgovarajuće flaše. Najbolje je da to budu staklene flaše, a naročito se preporučuje da izbegavate plastične.

Gotovo vinsko sirće možete da koristite kod pripreme zimnica i salata.

A ako želite da popravite kupljeno sirće i da bude bolje i aromatičnije, dodajte mu crveno ili belo vino i struk ruzmarina, pa uživajte u njegovoj jedinstvenoj aromi.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji