Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta da kuvam sa prazilukom?

Šta da kuvam sa prazilukom?

ažurirano:
Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
14
Praziluk

Praziluk je jedna od osnovnih namirnica i neizostavan je sastojak skoro svakog jela. Može se naći skoro tokom cele godine, ali je najpopularniji od novembra do aprila.

Praziluk se već u Drevnoj Mesopotamiji koristio kao lek za gotovo sve bolesti, a slava o njegovoj lekovitosti pamtila se vekovima. Istorija kaže da su stari Rimljani konzumirali praziluk da bi pročistili grlo i glas.

Sam car Neron je uzimao veliku količinu ove vrste luka pre nego što je govorio u javnosti. Praziluk je postao nacionalno povrće Gala, a milenijumima je kasnije postao amblem reprezentacije Velsa u ragbiju.

Evo nekoliko ukusnih recepata sa prazilukom:

Čufte sa prazilukom

Ćuftice od praziluka

Potrebni proizvodi:

1 kg praziluka, 300 grama krompira, 50 grama kačkavalja, 2 jaja, 3 kašike prezli, ulje, biber i so.

Praziluk iseckajte i prodinstajte na ulju. Krompir skuvajte i izgnječite, pa ga pomešajte sa jajima, kačkavaljem, biberom i solju. Dobro ih promešajte i oblikujte ćuftice. Uvaljajte ih u prezle i propržite na zagrejanom ulju.

Musaka od praziluka

Potrebni proizvodi:

7 strukova praziluka, 750 grama krompira, 5 kašika kravljeg maslaca, 3 kašike ulja, 2 šoljice svežeg mleka, 50 grama kačkavalja, 3 jaja, biber i so.

Musaka sa prazilukom

Praziluk isecite na kolutove i propržite ga. Istopite maslac. Krompir skuvajte, oljuštite i izgnječite rešetkastom kašikom. Dodajte im polovinu svežeg mleka i 1 kašiku maslaca. Mešajte dok se ne dobije glatka smesa, a zatim kuvajte oko 5 minuta na tihoj vatri.

U nauljeni pleh rasporedite polovinu smese od krompira. Pokrijte ga prženim prazilukom. Začinite solju i biberom. Pokrijte ostatkom pire krompira, na vrhu - rendanim kačkavaljem i preostalim istopljenim maslacem. Umutite jaja sa ostatkom mleka i prelijte. Pecite musaku u jakoj rerni.

Sufle od praziluka

Potrebni proizvodi:

1 kg praziluka, 250 grama sitnog sira, 200 grama pavlake, 100 grama rendanog gauda sira, 3 kašike suncokretovih semenki, 2 čena belog luka, pola veze peršuna, 1 kašika maslaca, so, biber.

Praziluk sitno iseckajte i blanširajte. Nakon što ga blanširate, operite ga hladnom vodom i poređajte u vatrostalnu posudu. Dodajte začine.

Pomešajte pavlaku, sitni sir, kačkavalj i semenke. Dodajte im beli luk i sitno seckani peršun. Smesu rasporedite preko praziluka u posudi i završite sa preostalim semenkama suncokreta. Pecite sufle na 250 stepeni oko 15 minuta.

Uz praziluk, takođe preporučujemo da probate našu pitu sa prazilukom, klasičnu svinjetinu sa razilukom, pirinač sa prazilukom, ribu sa prazilukom ili bilo koji od ovih mnogih recepata sa prazilukom.

Takođe naučite kako se sadi i uzgaja praziluk i kako možete da čuvate praziluk duže vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni
.