Konzumaciju ribe makar jednom nedeljno preporučuju i lekari i specijalisti, i nutricionisti, s obzirom da je to hrana bogata mineralnim solima i belančevinama koje se lako vare.
Da bismo uneli raznovrsnost u garnirunge koje su odgovarajući za pečenu ribu, prvo bi bilo dobro da razjasnimo koje vrste ribe su pogodne za pečenje.
Od slatkovodnih riba za pečenje su odgovarajuće pastrmka, losos, šaran, grgeč, beli amur.
Od morskih riba za pečenje su odgovarajuće škarpina, morski som, riba iglica, vrste oslića, morska pastrmka, šnjur, ajkula, bakalar, sabljarka, haringa, sardina, skuša, tuna.
Proces pečenja kombinuje specifičku kulinarsku obradu, ali kada govorimo o ribi, treba da se zna da su za pečenje u rerni odgovarajuće sve gorenavedene vrste ribe, ali na roštilju nije najbolji način da se priprema oslić, ajkula, morski som, riba iglica.
Možemo da uopštimo da nećete pogrešiti sa šnjurom, morskom pastrmkom, sabljarkom, bakalarom i slatkovodnim grgečom - oni budu ukusno spremljeni na bilo koji način.
Uz pečenu ribu veoma je prikladno poslužiti pečurke, krompir i kuvana jaja isečena na tanke kolutove; da se ispeče, posuta peršunom, sa izmrvljenim sirom i maslacem ili sa paradajzom u kolutovima; da se garnira blanširanom boranijom, stabljikom celera, prazilukom i crvenom paprikom.
Kada sezona to dozvoli, najbolje bi bilo da računate na sveže povrće, dinstanu šaragrepu, rotkvice, pire od spanaća, zelene salate.
Riba u rerni može da se ispeče prelivena sa 40 g pavlake za kuvanje, pomešane sa 1 kašičicom brašna i 2-3 supene kašike vode na jednu porciju.
U rerni riba može da se ispeči u tepsiji zajedno sa stručcima luka i sa maslinama bez koščica; sa usitnjenim brokolijem i graškom; sa brokolijem, pavlakom, i belim vinom.
Dobar pogodak će biti kombinacija od krompira, tikvica, šargarepe i patlidžana, isečenih na kolutove i posutih mlevenim crnim biberom.
Ljubitelji mlečnih proizvoda će preferirati ribu prelivenu smesom od čedar sira, mocarele, parmezana, malo senfa, prezli i belog luka.
Riba na roštilju može da se obogati tako što se prelije se 4-5 istucanih čenova belog luka i 30 g mlevenih orašastih plodova, umućenih sa 3-4 supene kašike vruće vode za 1 porciju. Ova smesa je veoma odgovarajuća za šarana.
Riba za roštilj može da se spremi sat vremena pre pečenja sa marinadom, koju ne treba da bacate, već je iskoristite za prelivanje ribe prilikom pečenja.
Marinada za ribu se sprema od soka od 1 limuna, 1 supene kašike očišćenog i izrendanog đumbira, ½ izmrvljene suve aleve paprike, 2-3 komada izrendanih čenova belog luka, 1 supene kašike soja sosa i po 1 kašičica susamovog ulja i šećera.
Moj poslednji predlog će učiniti raznovrsnijom svaku vrstu jela od ribe, jer je predodređen posebno za ribu. A to je bademov sos.
Sprema se od 50-60 g filiranih sirovih badema, koji se prelivaju sa 250 ml vode i pasiraju se. Posebno se umuti 100 ml mekog maslaca sa 5 žumanaca, koji se zatim dodaju u maslac. Dodaje se kaša od badema.
Sve se začini sa 1 kašičicom šećera, prstohvatom soli i nekoliko kapljica limunovog soka. Smesa se ostavi da vri i odmah se skida sa vatre. Koristi se za konzumaciju, serviran kako topao, tako i hladan.
Pre nego što ispečete ribu, premažite je uljem u kojem ste umutili malo brašna i alevu papriku - dobićete primamljivu glazuru nakon pečenja.
Dobro izabran garnirung za pečenu ribu je i dobar menadžment balansa u ukusima.
Komentari