Na prvi pogled, čišćenje pilećeg bataka od kostiju izgleda kao neobično težak zadatak, ali ako raspolažemo oštrim nožem i strpljenjem samo nakon 10 min. ćemo imati savršenu pileću šniclu.
Počinje se sa gornjim delom bataka - onim koji pada iz pravca kičme.
Napipamo gde tačno se nalazi zglob koja povezuje batak sa kičmom i upravu tu sečemo nožem.
Deo kosti koju ćemo odvojiti možemo da iskoristimo za supu ili bujon.
Čišćenje bataka od kostiju se nastavlja tako što se nožem odvoji meso paralelno sa kostima dok ne stignemo do drugog zgloba.
Meso može da se iseče od ostalog dela bataka i da se marinira i ispeče na roštilju, ili da nastavimo do kraja sa uklanjanjem kostiju iz bataka.
Sa poslednjim delom bataka se veoma pažljivo radi. Prstima pokušavamo da uhvatimo celo meso, tako da se ono maksimalno razvuče i nakon toga rasečemo da se vide tanke žile koje ga pridržavaju uz kost. Uklanjaju se tako što se nožem pređe po dužini cele kosti.
Na kraju odvajamo meso, potpomažući nožem tamo gde je potrebno.
Komentari