Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravim Lavaš kod kuće?

Kako da napravim Lavaš kod kuće?

Kako da napravim Lavaš kod kuće?

Lavaš je pljosnati beskvasni hleb. Njegovo poreklo je staro, a pravi se od brašna, soli i vode.

Svako može da napravi Lavaš kod kuće. Sa njime možete napraviti sendviče, pitice, djunere, takose i druge. Uvek možete da improvizujete u kuhinji.

Evo i potrebnih sastojaka za ovu vrstu hleba:

200 ml mlake vode, 2 supene kašike ulja ili maslinovog ulja, 1 kašičica soli i 400 g brašna.

Priprema Lavaša:

U čaši sa mlakom vodom se muti kašičica soli, dok se ne istopi. Dodaje se ulje ili maslinovo ulje - šta imate pod rukom i sipa se po malo brašna. Meša se da se dobije gusta smesa, posle se stavlja na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se testo.

Testo ne sme da se lepi, ono je elastično. Prekriva se krpom i ostavlja se da odmori na 15-20 minuta. Razdvaja se na 10-12 jednakih delova. Na nabrašnjenoj radnoj površini se razviju tanke okrugle kore, debljine oko 1 mm.

Zagreva se tiganj, kod mene od 6 na 3 stepen je najbolje. Lavaš se peče sa dve strane, dok ne porumeni, veoma brzo bude gotovo.

Bilo bi dobro da se gotove Lavaš pogače stave u krpu, da se prekriju, dok ne ispečemo sve lopte. Možete ih servirati sa piletinom, salatom, paštetom i s čim god želite, izbor je veliki.

Ova vrsta hleba ima mnogo primena u kulinarstvu. Evo jedne ideje i od mene. Potrebno vam je 3-4 Lavaš pogača.

Prepržite 1 glavicu luka sa 250 g mlevenog mesa, začinjenog sa začinima, soli, kuminom i biberom. Gotove pogače se premažu mlevenim mesom i uvijaju se u rolate.

Ređaju se u tepsiju, premazanu s malo ulja.

Sprema se preliv od 2-3 umućena jaja, 60 g pavlake, 1 kašike majoneza, iseckane mirođije.

Prelivaju se rolati od lavaša i odozgo se posipaju kačkavaljem.

Peče se u zagrejanoj rerni, dok ne porumene i ne dobiju zlatkastu boju.

Seku se po dijagonali i serviraju.

S punjenjem možete improvizovati, može da bude sa pilećim zalogajima, svinjetinom ili ćuretinom.

Može se dodati i povrće po izboru. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 2
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni