Za šta su korisne jagode?

Za šta su korisne jagode?

Malo, crveno, cara sa druma skreće - šta je to? Svi ste sigurno čuli ovu zagonetku i znate da je odgovor na nju - jagoda. Ovo voće karakterišu sveži ukus i aroma, koji osvajaju i uopšte nije slučajno da je jagoda u mnogim kulturama simbol ljubavi i strasti.

Osim toga što su veoma ukusne, jagode su i veoma korisne.

Smatra se da su listovi, pa čak i koren divljih, šumskih jagoda odlično sredstvo za lečenje infekcija grla, za nesvesticu, različitih upala ili kamena u bubregu. Pored toga, plodovi su oprobani u lečenju groznice, gihta, bolesti krvi ili čak i lošeg zadaha.

Korisne supstance, kojih ima u jagodama, kao i u malinama i borovnicama, preventiva su razvoju raka grlića materice, kao i raka dojke.

Konzumiranje jagoda može da obezbedi organizmu i do 12% od dnevne doze vitamina C. takođe će vam obezbediti i mangan, folnu kiselinu, kao i kalijum. U aromatičnim plodovima pronaćićete i antocianine, elagičnu kiselinu, flavonoide i dr.

Jagode imaju korisnu osobinu da regulišu šećer u krvi, bore se protiv neuroloških oboljenja, a smatra se da su dobar borac protiv starenja i imaju antikancerogeno dejstvo.

Jedna čaša jagoda će pojačati imunitet, posebno nakon dugih zimskih meseci. Visok sadržaj kalijuma u jagodama utiče pozitivno na zdravlje srca.

Drugi razlog da jedete jagode je njihovo izrazito protivupalno dejstvo, zahvaljujući kome možete da ublažite alergiju na polen i osip po telu.

Ukusni plodovi jagode su i verni pomoćnik u borbi protiv viška kilograma. Jagode, ne samo da su veoma korisne, već su i niskokalorično voće i pomažu u sagorevanju masnoća.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji