Kruške su poznate ljudima još od davnih vremena. Za mesto njihovog porekla se uzima Azija.
Kruške se nalaze u grupi najzdravijeg i najkorisnijeg voća. Imaju osobine da osvežavaju i toniziraju, što ih čini idealnim za doručak. Konzumacija najmanje jedne kruške ujutru je idealan početak dana.
Pored toga su i hipoalergene. Mogu da ih jedu i mala deca i starije osobe. Stručnjaci ih preporučuju i kao jednu od najboljih namirnica za prihranu beba.
Kruške su korisne kod šećerne bolesti, kod zatvora, raka želuca, osteoporoze, visokog pritiska, kamena u bubrezima. Takođe imaju i blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove, kao i na sistem za varenje.
Koje vitamine sadrže kruške? Pogledajte više:
U kori kruške ima dva puta više vitamina u odnosu na mekani deo.Kruške sadrže sledeće vitamine: K, E, B1, B2, B6, C, A i folnu kiselinu.
Korisno je da se jede bar po jedna kruška na dan. Time se organizmu dostavlja i oko 11% neophodne dnevne doze vitamina C. On stimuliše bela krvna zrnca da se bore sa infekcijama.
Vitamini A, C i E, kojih ima u kruškama, su od izuzetnog značaja za dobro funkcionisanje očiju.
Komentari