Zbog čega vam ponekad ne uspeva krem karamel?

Zbog čega vam ponekad ne uspeva krem karamel?

Zbog čega vam ponekad ne uspeva krem karamel?

Krem karamel jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih poslastica širom sveta. Očarava elegantnom jednostavnošću i sposobnošću kombinovanja sa raznim drugim sastojcima pored glavnih - jaja, mleko i šećer.

Njegovo poreklo datira iz drevnog Rima, kada su jaja prvi put konzumirana i pomešana sa drugim proizvodima. U to vreme šećer još nije bio poznat, a desert se pripremao sa medom.

Zanimljivo je da je vrh bio posut biberom, što u današnje vreme zvuči prilično nespojivo. Tadašnji naziv kombinacije mleka, jaja i meda, kuvanog na laganoj vatri, zvao se Tiropatina.

Kasnije u srednjem veku krem sa jajima i mlekom proširio se u mnoge zemlje. Nakon što Arapi doneli šećer, med u desertu se zamenjuje njime. Dobija ime Flado ili do danas poznati Flan.

Međutim, u svakoj zemlji krem karamel ima različit naziv.

Najvećim majstorima za njegovu pripremu smatraju se Francuzi, koji karamelizuju šećer i na taj način su usavršili ovaj desert. Zovu ga Creme Renversee au Caramel.

Uprkos naizgled jednostavnoj tehnologiji pripreme i malo sastojaka, krem karamel ima svoje male tajne pripreme kako bi bio gladsk i nežan, a ne presečen i šupljikav.

Zašto se krem karamel ponekad preseče i postane šupljikav?

Pitate se kako izbeći neželjene šupljine u krem karamelu? Da biste imali savršen i gust krem, nudimo vam nekoliko jednostavnih saveta.

Pre svega, uvek koristite lepa i sveža jaja. Mutite ih sa šećerom dok se ne pretvore u tečnost i ne preterujte da ne postanu vazdušasta pena, kao što to radite, na primer, kada pravite tortu.

Strogo sledite proporcije proizvoda u oprobanim receptima i polako mešajte sastojke koji moraju biti na istoj temperaturi.

Standardne proporcije za krem karamel su na 1 litar mleka - 6 do 7 jaja i 200-250 g šećera. Za izradu krem karamela potrebno je i oko 100 g šećera, koji se sipa na dno šolja ili posuda.

Druga važna stvar je postavljanje kalupa u vodenu kupku, a nivo vode ne bi trebalo da prelazi polovinu nivoa kalupa.

Ključni momenat da se ne preseče krem karamel i da se ne stvore pore čini temperatura pečenja. Ako je visoka temperatura, to je razlog da ne uspete i da dobijete presečeni krem karamel. Temperatura pečenja treba da bude niska, ne više od 140-150 stepeni, a boravak u rerni je dug, sve dok krem ne postane gust.

Pažnja! Voda u vodenoj kupci nikada ne bi trebalo da ključa!

U tu svrhu neke domaćice koriste trik koji je prilično genijalan - periodično stavljaju kockice leda u tečnost.

Nakon što je krem karamel očvrsnuo, ali ne previše i stvorio laganu koru, ostavlja se da se hladi u isključenoj rerni, a zatim se prebacuje u frižider do sledećeg dana.

Poslužuje se okretanjem na tanjiru i prelije se sopstvenim karamelom.

Čitajući savete za kuvanje, već ste odgovorili na pitanje zašto vam krem karamel ponekada ne uspeva i da je glavni razlog za to temperatura pečenja.

Sada znate kako da to izbegnete i da pripremite desert savršen i gladak!

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji