Bonapeti.rs»Saveti»Kako se filetira riba?

Kako se filetira riba?

Stefani NikolovaStefani Nikolova
Početnik
133
Kako se filetira riba?

Pre nego što započnete bilo kakvu akciju na ribi, morate pripremiti neophodne alate, kao što su daska za sečenje i dobro naoštren tanak nož. Akcija se može izvesti sa bilo kojom vrstom noža, ali najprikladniji je onaj tanki, koji se u setovima naziva nož za filetiranje.

Pre svega, najvažniji savet za započinjanje filetiranja ribe je temeljno pranje ribe. Svaka vrsta manje ili više ima lagani sloj masnoće i sluzi na površini (na primer pastrmka), koji će otpasti pri pranju, pa se shodno tome smanjuje i opcija da se posečete ili da iskidate riblji file.

Pre pranja, dobro je proveriti ribu i ukloniti krljušt, koja je možda preostala. Ipak, niko ne želi da konzumira krljušt. Dobro uklonite svaki komadić krljušti, dobro operite ribu pod hladnom tekućom vodom i stavite je na dasku. Radi vaše udobnosti dobro je unapred očistiti unutrašnjost, kao i odseći glavu i rep. Tako će krajnji rezultat biti zadovoljavajući i u vrlo dobro će izgledati.

Da biste olakšali filetiranje ribe i da biste videli šta se događa pod nožem, postavite ribu trbuhom prema sebi. Postavite nož preko srednje kosti (kičme) i počnite da sečete do same kičme. Možete da napravite lagane rezove odozgo i odozdo, ili možete da režete direktno kroz sredinu, izbor je u potpunosti vaš.

Kožu ribe nije potrebno uklanjati, jer nakon bilo kakvog termičkog tretmana, osim kuvanja, ona dobija vrlo ukusan i hrskav izgled, tako da ne smeta.

Kada napravite prvi file, dobro ga pregledajte. Koju god ribu da filetirate, mestimično ćete videti, posebno na delu oko kičme svetlije mrlje od boje ribe. Ako želite, možete ih iseći - opet procenite sami, ali nije pogrešno ako ih ostavite.

Prelazite na drugi file. Ovde postoje dve mogućnosti. Jedna je da nastavite na isti način kao i pre, to jest, tako što je riba stomakom okrenuta prema vama. U ovom slučaju, ponovo počinjete da sečete na isti način, pokušavajući da režete uz kost i da nož postavite pod blagim uglom na gore.

Ako odaberete drugu opciju, okrenite ribu leđima prema sebi i učinite isto kao kod prvog filea. Najvažnije u celoj proceduri je da vaš nož uvek ide po kosti i da je pod blagim uglom, da bi se izbeglo, da meso ostane na kičmi.

Nakon što završite sa filetiranjem ribe, dobro je ponovo je oprati hladnom vodom kako biste file zapečatili da ne postane kašast. Ostatke od ribe nakon filetiranja možete koristiti za ukusnu riblju čorbu ili riblji bujon. Prijatno seckanje i najvažnije! Držite prste dalje od noža. :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji