Aronija je izuzetno korisna, mala bobica. Zvanično je uključena u spisak lekovitih biljaka. Stoga ne čudi što mnogi ovu bobicu zimi sakupljaju - zamrzavaju, prave džemove i slatko od aronije, konzerviraju je, pripremaju kompote i suše.
U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa najnovijom opcijom za čuvanje aronije.
Sakupljanje plodova sa grma vrši se presecanjem grana sa plodovima aronije nožem ili baštenskim makazama. Zatim se plodovi odvoje od peteljki, pažljivo se pregledaju i uklone oni koji su pokvareni.
Plodove aronije operite u tekućoj vodi, stavite na suv peškir i ostavite ih da se osuše. Ako želite da aroniju osušite kod kuće, sledite ove korake.
Stavite voće u jedan sloj na poslužavnik ili na pleh. Stavite posudu na svež vazduh, po mogućnosti na suncu.
Da biste ubrzali postupak, možete povremeno okretati voće, a noću tacne treba unositi na suvo mesto kako se ne bi voće ovlažilo.
Aronija se smatra potpuno gotovom ako ne ispušta sok kada se pritisne prstom.
Još jedan način sušenja aronije je nizanje plodova na knac uz pomoć igle. Zatim ih okačite u suvu i čistu prostoriju. Aronija se suši na ovaj način dok ne bude potpuno suva.
Komentari