Domaća pašteta jedna je od najukusnijih domaćih stvari. Domaća pašteta pravi se od džigerice (uglavnom pileće ili svinjske), slanine, prezli, jaja, mleka, soli i, naravno, začina koji ističu njen ukus.
Da biste pripremili domaću paštetu, sameljite džigericu (jetru) i slaninu na finoj rešetki, dodajte prezle, mleko, jaja, začine, sve dobro izmešajte i izgnječite dok ne postane glatko da biste dobili glatku i finu paštetu poput onih iz prodavnice.
Gotova smesa se prebaci u tegle (preporučuje se da tegle imaju obične poklopce, a ne sa zavrtnjima), dobro ih zatvorite, poređajte u šerpu i nalijte toliko vode (oko 10 cm iznad tegli) da bude dovoljno za 3 sata kuvanja. Toliko vremena kuvajte domaću paštetu.
Pasterizovana domaća pašteta čuva se na hladnom i tamnom mestu, rok trajanja je prilično dug kad se zatvori na ovaj način. Čak i dvogodišnje tegle su bile potpuno u ispravnom stanju i sa očuvanim kvalitetima ukusa.
Komentari