Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)
31. mart
U posudu prosejte brašno i isecite hladni maslac na kockice. Dodajte so, vanilin šećer i šećer. Viljuškom ili hladnim rukama brzim pokretima umešajte testo u mrvice. Dodajte hladnu vodu i oblikujte testo u kuglu. Pospite...
Najskuplji francuski sireviNajskuplji francuski sirevi
07. jul
Svaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva....
Najpopularniji francuski sireviNajpopularniji francuski sirevi
18. januar
Bofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj....
Osnovni francuski soseviOsnovni francuski sosevi
14. dec.
Evo koji su osnovi francuski sosovi koje svaki dobar kulinar treba da poznajte i da ume. Sos Bešamel Ovo je jedan od omiljenih sosova kod nas, ali njegova domovina je Francuska....
Vrste francuskih sirevaVrste francuskih sireva
08. jul
U Francuskoj se proizvodi čuveni sir Bri. Francuski sirevi imaju dupli ili trostruki procenat masti. Dupli procenat masti je 60 posto, a za trostruki se smatra da je iznad 70 posto....
Tajna francuskih palačinkiTajna francuskih palačinki
28. mart
Francuska je u tom smislu gastronomski etalon. Tamo se palačinke nude najviše slatke i fine kao čipka. Pri pripremi palačinki prva važna stvar je priprema testa....
Nepoznati francuski deserti: Far BretonNepoznati francuski deserti: Far Breton
13. maj
Far Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela. A on je izuzetno lak....
Francuski dresingFrancuski dresing
05. april
Pomešajte sve sastojke u šejkeru i mućkajte dok se ne dobije glatka smesa. Probajte i dodajte još začina ako želite. Čuvajte u tegli u frižideru....
Francuski ekleriFrancuski ekleri
29. okt.
Svaki francuski recept za ekler je uvek sa maslacem. Može se zameniti uljem, ali to više nije francuski ekler, a loptice od testa će izgubiti hrskavu teksturu, takođe i miris maslaca, što nije beznačajno....
Francuski tartifletteFrancuski tartiflette
04. sep.
Rerna - na 180 stepeni; Pravougaona tava 30/20 cm Krompire oprati i staviti ih neoljuštene u šerpu, sa strukom svežeg ruzmarina. Ostaviti ih na vatri da provre, pa meriti tačno 15 minuta. Nakon toga, skloniti ih sa vatre...
Francuski hlebFrancuski hleb
04. avgust
Kvasac se rastvara u vodi i mleku. Dodaje se ulje. Brašno se proseva sa solju i šećerom. Sve se pomeša i mesi se testo. Ono treba da odstoji 20 minuta. Rasporedi se na lopte, zaokrugle se i ostavljaju da odstoje 10-15...
Francuski majonezFrancuski majonez
10. april
Francuski majonez zatvorite poklopcem i ostavite nekoliko sati u frižideru....
Francuski bagetiFrancuski bageti
09. sep.
1
Kvasac i šećer rastvorite u 300 ml mlake vode. Smesu ostavite na toplom da nadođe. Nakon što počne da se stvara pena dodajte izgnječenu tabletu vitamina C. Brašno prosejte sa solju. Dodajte smesu sa kvacem i zamesite meko...
Francuski sos GribišFrancuski sos Gribiš
11. april
Francuski Gribiš sos je spreman. Sos za meso poslužite uz kuvane komade mesa, ribu, sveže ili kuvano povrće i zelenu salatu....
Mali francuski bagetMali francuski baget
28. april
U posudu sipajte toplu vodu i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite tako oko 10 minuta da nadođe. Pomešajte sa brašnom i solju, promešajte i od njega dodajte u smesu sa vodom i kvascem. Mešajte drvenom kašikom i ostavite...
Klasični francuski čizkejkKlasični francuski čizkejk
29. dec.
Pomešajte brašno s praškom za pecivo i dodajte maslac. Zamesite testo u mrvice. Ohladite na kratko. U odgovarajućem kalupu oblikujte koru, blago podižući stranice i formirajući zidove. Umutite jaja sa šećerom i dodajte...
Francuski kolač MervelleuxFrancuski kolač Mervelleux
29. dec.
Izvadite slatkiše iz rerne. Preostalu čokoladu krupno izrendajte. Ostavite sa strane, ona je za potapanja loptice-puslice....
Francuski seoski hlebFrancuski seoski hleb
13. sep.
Rerna - 230 stepeni Plitka tava sa papirom za pečenje. 1. Početi sa prethodnom fermentacijom. Od navedenih sastojaka umesiti testo, i ostaviti ga da naraste jedan sat u posudi, koja je namazana sa malo maslaca. Nakon...
Francuski seoski bagetFrancuski seoski baget
08. sep.
1
Pristiska se, odstoji 3-4 minuta i nastavljamo da preklapamo, dok ne dobije oblik francuskog hleba. Svako prače se razvlači do dužine 33 cm. Hlebovi se ostavljaju 45-60 minuta da nadođu na toplom....
Domaći francuski bagetiDomaći francuski bageti
25. jun
Raskošni francuski bageti, izuzetno jednostavni i sa hrskavom koricom, a unutra na nekim mestima su i šuplji - baš kao što treba da bude francuski baget....
Jednostavan francuski bagetJednostavan francuski baget
11. jul
Beleška: Bageti su veoma lagani sa hrskavom koricom i šupljinama unutra, kako i treba da izgleda pravi francuski baget. Testo je rađeno mikserom....
Osnovni francuski dresingOsnovni francuski dresing
10. jul
Sve namirnice promešajte i stavite ih u teglicu u kojoj ćete ih sačuvati. Pre korišćenja dresinga, lagano promućkajte teglicu. Ovaj dresing možete koristiti za krompir, testeninu ili različite salate od povrća....
Francuski uskršnji kolačFrancuski uskršnji kolač
28. jun
Rastvorite kvasac u polovini mleka i ostavite da se aktivira. Jaja umutite sa šećerom, maslacem, solju i preostalim mlekom, mutite na toplom mestu. Dodajte nadošao kvasac i zamesite testo. Mesite dok ne dobijete niti....
Klasičan francuski tostKlasičan francuski tost
11. maj
Klasičan francuski tost je gotov....
Klasični francuski briošKlasični francuski brioš
27. jun
Pecite raskošni francuski hleb pola sata na 170-175 stepeni. Stavite ga na donju rešetku, zato što će prilikom pečenja još više narasti....