Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)U posudu prosejte brašno i isecite hladni maslac na kockice. Dodajte so, vanilin šećer i šećer.
Viljuškom ili hladnim rukama brzim pokretima umešajte testo u mrvice. Dodajte hladnu vodu i oblikujte testo u kuglu. Pospite...
31. mart
Najskuplji francuski sireviSvaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva....
07. jul
Najpopularniji francuski sireviBofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj....
18. januar
Osnovni francuski soseviEvo koji su osnovi francuski sosovi koje svaki dobar kulinar treba da poznajte i da ume.
Sos Bešamel
Ovo je jedan od omiljenih sosova kod nas, ali njegova domovina je Francuska....
14. dec.
Vrste francuskih sirevaU Francuskoj se proizvodi čuveni sir Bri.
Francuski sirevi imaju dupli ili trostruki procenat masti. Dupli procenat masti je 60 posto, a za trostruki se smatra da je iznad 70 posto....
08. jul
Tajna francuskih palačinkiFrancuska je u tom smislu gastronomski etalon. Tamo se palačinke nude najviše slatke i fine kao čipka.
Pri pripremi palačinki prva važna stvar je priprema testa....
28. mart
Nepoznati francuski deserti: Far BretonFar Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela. A on je izuzetno lak....
13. maj
Francuski dresingPomešajte sve sastojke u šejkeru i mućkajte dok se ne dobije glatka smesa.
Probajte i dodajte još začina ako želite. Čuvajte u tegli u frižideru....
05. april
Francuski ekleriSvaki francuski recept za ekler je uvek sa maslacem. Može se zameniti uljem, ali to više nije francuski ekler, a loptice od testa će izgubiti hrskavu teksturu, takođe i miris maslaca, što nije beznačajno....
29. okt.
Francuski tartifletteRerna - na 180 stepeni; Pravougaona tava 30/20 cm
Krompire oprati i staviti ih neoljuštene u šerpu, sa strukom svežeg ruzmarina. Ostaviti ih na vatri da provre, pa meriti tačno 15 minuta. Nakon toga, skloniti ih sa vatre...
04. sep.
Francuski hlebKvasac se rastvara u vodi i mleku. Dodaje se ulje. Brašno se proseva sa solju i šećerom.
Sve se pomeša i mesi se testo. Ono treba da odstoji 20 minuta. Rasporedi se na lopte, zaokrugle se i ostavljaju da odstoje 10-15...
04. avgust
Francuski majonezFrancuski majonez zatvorite poklopcem i ostavite nekoliko sati u frižideru....
10. april
Francuski bagetiKvasac i šećer rastvorite u 300 ml mlake vode. Smesu ostavite na toplom da nadođe. Nakon što počne da se stvara pena dodajte izgnječenu tabletu vitamina C.
Brašno prosejte sa solju. Dodajte smesu sa kvacem i zamesite meko...
09. sep.
1
Francuski sos GribišFrancuski Gribiš sos je spreman.
Sos za meso poslužite uz kuvane komade mesa, ribu, sveže ili kuvano povrće i zelenu salatu....
11. april
Mali francuski bagetU posudu sipajte toplu vodu i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite tako oko 10 minuta da nadođe. Pomešajte sa brašnom i solju, promešajte i od njega dodajte u smesu sa vodom i kvascem. Mešajte drvenom kašikom i ostavite...
28. april
Klasični francuski čizkejkPomešajte brašno s praškom za pecivo i dodajte maslac. Zamesite testo u mrvice. Ohladite na kratko.
U odgovarajućem kalupu oblikujte koru, blago podižući stranice i formirajući zidove.
Umutite jaja sa šećerom i dodajte...
29. dec.
Francuski kolač MervelleuxIzvadite slatkiše iz rerne. Preostalu čokoladu krupno izrendajte. Ostavite sa strane, ona je za potapanja loptice-puslice....
29. dec.
Francuski seoski hlebRerna - 230 stepeni
Plitka tava sa papirom za pečenje.
1. Početi sa prethodnom fermentacijom. Od navedenih sastojaka umesiti testo, i ostaviti ga da naraste jedan sat u posudi, koja je namazana sa malo maslaca. Nakon...
13. sep.
Francuski seoski bagetPristiska se, odstoji 3-4 minuta i nastavljamo da preklapamo, dok ne dobije oblik francuskog hleba. Svako prače se razvlači do dužine 33 cm. Hlebovi se ostavljaju 45-60 minuta da nadođu na toplom....
08. sep.
1
Domaći francuski bagetiRaskošni francuski bageti, izuzetno jednostavni i sa hrskavom koricom, a unutra na nekim mestima su i šuplji - baš kao što treba da bude francuski baget....
25. jun
Jednostavan francuski bagetBeleška: Bageti su veoma lagani sa hrskavom koricom i šupljinama unutra, kako i treba da izgleda pravi francuski baget. Testo je rađeno mikserom....
11. jul
Osnovni francuski dresingSve namirnice promešajte i stavite ih u teglicu u kojoj ćete ih sačuvati.
Pre korišćenja dresinga, lagano promućkajte teglicu. Ovaj dresing možete koristiti za krompir, testeninu ili različite salate od povrća....
10. jul
Francuski uskršnji kolačRastvorite kvasac u polovini mleka i ostavite da se aktivira. Jaja umutite sa šećerom, maslacem, solju i preostalim mlekom, mutite na toplom mestu.
Dodajte nadošao kvasac i zamesite testo. Mesite dok ne dobijete niti....
28. jun
Klasični francuski briošPecite raskošni francuski hleb pola sata na 170-175 stepeni. Stavite ga na donju rešetku, zato što će prilikom pečenja još više narasti....
27. jun