Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
GrizGriz je cenjena hranljiva namirnica koja se dobija mlevenjem zrna pšenice ili kukuruza, a razultat nam je poznat pšenični ili kukuruzni griz. Njegova kulinarska upotreba je dosta zastupljena kod nas, ali i u drugim zemljama...
20. jun
Pšenični grizMoglo bi se reći da su generacije dece u prošlosti odrastale na kaši od griza. Reč je o pšeničnoj kaši, u kojoj je veličina čestica koje je čine od 0, 25 do 0, 75 milimetara i izgledaju kao zrnca peska.
U stvari, to je...
30. nov.
Kukuruzni GrizStare gozbe i moderni recepti su ogromna tema koja sugeriše mnoga poređenja i zaključke. Zanimljiva je i jer se ispostavlja da se hrana naših predaka danas neočekivano pokazuje kao nešto što izaziva veliko interesovanje...
13. dec.
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Griz-alvaVodu, šećer i vanilu promešajte dok ne dobijete hladni šećerni sirup.
U tiganj sa teflonskim pokrivačem stavite maslac. Ugrejte ga i kada se istopi dodajte griz, pa mešajte dok ne dobije boju svetlog peska.
Dodajte...
22. jun
Griz mafiniPomešamo kukuruzni griz i smeđi šećer i potopimo sa toplom vodom, prethodno u njoj pomešamo sveže isceđen sok od limuna.
Aromatizujemo smesu za naše mafine sa vanilom. Ostavljamo griz da nabubri oko 1 sat. Nakon toga u...
27. april
Griz kašaU šerpu sipajte sveže mleko i stavite ga na vatru da proključa.
U posudu sipajte griz, so i šećer i dobro promešajte namirnice.
Nekoliko sekundi prek nego što mleko proključa, u tankom mlazu sipajte suve namirnice iz...
18. dec.
Karamelizovana griz alvaStavite 1 šolju šećera da se karamelizuje, nakon toga dodajte preostali šećer i sipajte svu vodu. Mešajte, dok se ne otopi, pa zatim sklonite karamelizovani sirup sa vatre.
Zagrejte maslac u poseboj posudi i dodajte griz...
20. sep.
Griz-krem BauntiU posudu se stave šećer, maslac i griz. Ostavljaju se na ringli da se zapeku dok ne dobiju zlatastu boju.
Za to vreme se pomešaju sveže i kokosovo mleko i zagrevaju se u mikrotalasnoj (može i na ringli, dok ne pokipi)....
31. avgust
Klasična griz-alvaZapecite griz u umerenoj rerni dok ne dobije zlatnu boju, povremeno mešajući drvenom kašikom.
U topao griz dodajte maslac i mešajte dok se ne rastopi. Nakon toga dodajte topao preliv, pripremljen od vode i šećera.
Dobro...
19. maj
Šarena griz alvaU šerpu sipamo vodu i šećer. Ostavljamo da vri malo dok se šećer ne istopi i dok se sirup ne zgusne.
U duboki tiganj na vatri stavljamo ulje da se ugreje sipamo griz da se prži dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga prelivamo...
04. januar
Grčka griz alvaUgrevamo ulje u šerpi i dodajemo griz, mešamo da ne zagori.
U drugoj posudi propremamo vodu i šećer da bismo mogli da sipamo u griz, koji smo zapržili da dobije braon boju.
Dodajemo cimet i nastavljamo da mešamo. Mešamo...
20. jul
Babina griz alvaPripremamo prvo sirup od vode i šećera. U njega dodajemo vanilu.
Kada je gotov, u dubok tiganj se sipa ulje. Kada se zagreje sipa se griz i zaprži se dok ne postane zlatast.
Nakon toga u njega sipamo sirup i mešamo...
09. sep.
Brzi griz uštipciUmutiti jaja, dodati toplu vodu, dodati mleko, prašak za pecivo i griz sve pomešati.
Mešajte malo duže da se razbiju grudvice.
Pržiti uštipke na ulju sa obe strane da porumene....
25. feb.
Grčki griz desertPočnite sa sirupom, za tu svrhu ujedinite sve sastojke za njega i nakon što provri kuvajte 5 minuta. U velikom tiganju sa nelepljivim dnom istopite maslac i dodajte ulje, zagrejte ih dobro.
Sipajte griz i mešajte neprestano...
15. jul
Posna griz tortaPomešati griz sa šećerom, belim vinom, brašnom, uljem, sodom bikarbonom i oraščićem.
Sve dobro promešati i ostaviti da odstoji 30 minuta na hladnom mestu.
Sipati u namazan pleh uljem, peći na 180°C 20 min.
Kada...
17. jul
Zdrava griz alvaU šerpu sipajte vodu i šećer. Kada provri, dodajte cimet i vanilu.
Nakon toga u drugoj šerpi istopite maslac i sipajte griz. Na slabijoj ringli mešajte loptice dok ne dobiju blagu preplanulost.
Nakon toga dodajte šećerni...
11. jun
Domaće griz knedleZa knedle: Žumance odvojiti od belanceta. Belance umutiti viljuškom u čvrst šam, dodati žumance i izmešati. Posoliti, dodati ulje i sjediniti viljuškom. Dodavati kašiku po kašiku griza, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta...
22. avgust
Nepravilni griz kolačiJaja penasto umutiti sa šećerom.
Dodati mleko i ulje, zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju dodati griz, pa smesu dobro sjediniti.
Pripremiti četvrtast pleh i korpice za mafine, u svaku korpicu...
25. jul
Dvobojna griz alvaPočnite sa sirupom, pomešajte šećer i vodu u šerpi, stavite na ringlu i ostavite da provri.
Dodajte vanile, izmešajte i ostavite da malo vri tri minute nakon proviranja.
U šerpi zagrejte ulje, dodajte griz i pržite...
20. april
Klasična griz alvaU šerpu sipamo vodu i dodajemo šećer, stavljamo na vatru i ostavljamo da provri, dodajemo vanilu, promešamo i skidamo sa vatre.
U tiganj ugrevamo ulje i sipamo griz, promešamo i pržimo dok ne promeni boju.
U etapama...
18. januar
Griz alva sa orasimaSipajte šećer u metalnu posudu, rastopite na tihoj vatri dok se ne dobije zlatnobraon karamel, uz neprestno mešanje.
U njega dodajte kipuće mleko i mešajte dok se ne rastvori. Skinite sa vatre i dodajte suvo grožđe, so...
24. maj
Griz knedle za supuSupu pripremiti po svom receptu.
Za knedle: Viljuškom umutiti belance da bude penasta. Lagano umešati griz, izmešati, dodati žumance, prašak za pecivo i sve lepo sjediniti viljuškom.
Kašičiom, prethodno ugrejanoj u...
15. feb.
Griz alva sa sladoledomSkuvamo vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi i dok se sirup ne zgusne.
Ugrevamo maslac u posudi na vatri i u njega sipamo griz i pistaće.
Sipamo sirup na griz, zatvaramo posudu i stavljamo na jaku vatru da se kuva...
13. dec.
Griz- alva sa kakaomZapržite griz u ulju dok ne dobije svetlo braon boju. U drugu posudu sipajte mleko, šećr i vodu i stavite da vru na ringli.
Pažljivo ih dodajte u griz i mešajte dok se ne dobije gusta kašica, uz neprestano mešanje. Podelite...
26. sep.