Pšenični griz

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Pšenični griz

Moglo bi se reći da su generacije dece u prošlosti odrastale na kaši od griza. Reč je o pšeničnoj kaši, u kojoj je veličina čestica koje je čine od 0, 25 do 0, 75 milimetara i izgledaju kao zrnca peska.

U stvari, to je nusproizvod proizvodnje pšeničnog brašna, kada nakon mlevenja zrna ostane oko 2% sitnih zrna. Proizvod se dobija preradom durum pšenice.

Iako se pšenica gajila još od pre nove ere, proizvodnja griza je počela mnogo kasnije. U početku je to bila skupa hrana, u Rusiji su samo aristokrate mogli priuštiti da je jedu, a obični ljudi nisu poznavali njen ukus. U stvari, masovna proizvodnja brašna otkrila je da je nusproizvod griz jeftina sirovina pogodna za hranu. Pored toga, griz ima zanimljivu osobinu da se vari u donjem delu creva, a zatim apsorbuje u krv. Zato su tečne kašice od griza deo dijeta za bolesti gastrointestinalnog trakta. Pored toga, griz pročišćava telo i uklanja masnoće.

Zbog značajne koristi za organizam i pristupačne cene, ovu namirnicu treba više znati i naći joj mesto na trpezi. Evo nekoliko činjenica o grizu.

Opis i proizvodnja griza

Griz je izlomljeno zrno pšenice veličine svake frakcije od 0, 25 do 0, 75 milimetara. Iz etikete na pakovanju se vidi da li je napravljen od meke, durum ili mešane pšenice. U praksi, griz je krupno brašno.

Šta je pšenični griz i zašto se tako zove

Griz

Ime potiče od italijanske reči semola i znači mekinje. Ako pogledamo još dalje u davna vremena, reč potiče iz latinskog, gde simila znači brašno ili bulgur.

U savremenoj industrijskoj proizvodnji griz se dobija u procesu mlevenja brašna, koji koristi čelične osovine sa prorezima. Valjci su podešeni tako da razmak između njih bude manji od širine zrna pšenice.

Kako pšenica ulazi u mlin, valjci odvajaju mekinje i klice dok se skrob razbija na grube komade. Prosejavanjem se ovi komadi odvajaju od mekinja. Ovo je griz. Zatim se melje u brašno.

Griz od durum pšenice je žute boje. To je osnova za proizvodnju kus-kusa. Pravi se mešanjem oko dva dela griza i 1 dela durum brašna (fino mlevenog griza).

Kada se pravi od mekšeg brašna, svetle je boje, skoro bele. U SAD, mlevena meka pšenica se zove skrob.

Griz je ušao u ishranu ljudi zbog svog bogatog sadržaja i blagotvornih svojstava za organizam.

Sastav i nutritivni sadržaj pšeničnog griza

Pšenični griz recepti

Pšenični griz je izuzetno kalorična vrsta namirnice od žitarica. Obogaćuje telo proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i mnogim mikro elementima. 100 g griza sadrži:

- 333 kilokalorije;

- 1 g masti;

- 10, 3 g proteina;

- 70, 6 g ugljenih hidrata;

- 3, 6 g vlakana;

- 14 g vode.

U kuvanom stanju griz sadrži mnogo manje kalorija i pogodna je namirnica u ishrani potrebnoj za određene bolesti.

Od dela griza telo dobija tiamin, vlakna, folat, riboflavin, magnezijum, gvožđe. Bogatstvo vitamina B čini ga važnim sastojkom za održavanje različitih telesnih funkcija. Bolji je od običnog brašna. Obezbeđuje telu supstance potrebne za efikasan rad kardiovaskularnog, nervnog, endokrinog, mišićno-skeletnog, imunološkog i digestivnog sistema. Takođe čuva mladost kože, kose i noktiju i održava fizičku i emocionalnu ravnotežu.

Koristi za organizam od konzumiranja pšeničnog griza

Pšenični griz slatkiš

Pšenični griz ima sposobnost da se dobro apsorbuje u organizmu i da ga zasiti hranljivim materijama, a ima i prijatan i lagan ukus, zbog čega se često koristi u kulinarstvu.

Od njega se pravi čuvena kaša od griza, koja se široko koristi u hrani za bebe. Takođe je pogodan proizvod za testo za palačinke, testenine i sve vrste peciva, za kremove, ćufte i drugo.

Ovu namirnicu medicina preporučuje za oporavak nakon bolesti.

Koristi od griza:

1. Zbog male količine vlakana može se uključiti u ishranu osoba sa oboljenjima želuca i creva;

2. Pošto se apsorbuje u donjem delu creva, pomaže u uklanjanju viška sluzi, masti i soli iz tela;

3. Bori se protiv stresa jer sadrži antioksidante;

4. Zbog niskog nivoa proteina, pogodna je hrana za osobe sa bubrežnim oboljenjima;

5. Zasićuje telo hranljivim materijama dugo vremena;

6. Dijetalna vlakna pozitivno utiču na rad srca i štite organizam od raka;

7. Sadrži vitamin E je stimulans za rad uma.

Koristi od konzumacije griza za odrasle i decu su različite i ovu razliku treba napraviti kada se nudi različitim starosnim grupama.

Pšenični griz desert
Fotografija: Diana Kostova

Koristi od griza za odrasle

Griy kaša za vreme posle operacija za brz oporavak organizma je preporuka svakog lekara. Pošto proizvod brzo povećava nivo glukoze, nakon njegove potrošnje oseća se nalet energije. Stoga je posebno koristan za aktivne sportiste. Oni koji imaju zdrav stomak i crevni trakt mogu jesti griz kao profilaksu protiv stomačnih i crevnih bolesti.

Kaša od pšeničnog griza smiruje osobu sa nervnim slomovima i poremećajima nervnog sistema.

Griz se brzo kuva i zatim se lako upija, a telo se čisti od masti i štetnih materija.

Pravilnom upotrebom griza može se izbeći loš holesterol, pa je koristan za osobe sa dijabetesom koji znaju u kojim dozama da ga konzumiraju.

Koristi od konzumacije griza za decu

Iako je griz kaša u prošlosti bila osnova dečije ishrane, pre nego što se uvrsti u jelovnik deteta, neophodno je poznavati svojstva ovog prehrambenog proizvoda. Sadrži dosta glutena i zbog toga ga deca do predškolskog uzrasta teško vare. Za bebe i decu mlađu od 3 godine pedijatri ne preporučuju konzumaciju kašica ili drugih jela sa grizom. Jedina korist dolazi od toga što pothranjena deca u sebi imaju pomoćnika koji će im biti od koristi u borbi za podizanje telesne težine.

Štete i kontraindikacije za konzumaciju pšeničnog griza

Popularna i naširoko reklamirana griz kaša ima kontraindikacije za niz bolesti i stanja. Treba ga isključiti iz menija kada imate sledeća stanja:

- celijakija - ova bolest zahteva ishranu bez glutena, a griz sadrži dosta glutena;

- Deca do 7 godina - griz kao žitarica ima sposobnost da uklanja kalcijum iz organizma, a to dovodi do niza koštano-mišićnih povreda i oboljenja;

- Starije osobe - zbog razvoja osteoporoze i opasnosti od prekomernog debljanja;

- Kod gojaznih osoba - ometa želju da smršaju

- Bolesti zglobova - usled nedostatka kalcijuma, koji se dobija redovnom upotrebom;

- U slučaju gihta - pojačava tegobe i otoke po telu.

Kaša od griza

U kom obliku se konzumira griz

Recepti za jela od griza su brojni. Pored čuvene griz kaše u Evropi, proizvod je popularan i za pudinge od griza, deserte, peciva i sitne kolače. U Italiji od njega prave testenine, knedle i njoke i dodaje se u testo za picu.

Na istoku pripremaju kolače od griza mešanjem sa bademima, šećerom, maslacem i pinjolima. U Turskoj prave irmik helvasi halvu sa grizom.

U Finskoj prave hladan griz, umućen sa bobicama.

U Indiji, griz rava lada slatkiši su popularni za praznike i festivale.

U Nemačkoj i Litvaniji prave puding sa grizom.

Možete pripremiti i krofne sa grizom i bundevom, kašu sa grizom i orasima ili mus od borovnica i probati još mnogo ukusnih opcija:

- deserti sa grizom;

- kolači sa grizom preliveni sirupom;

- palačinke sa grizom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas