Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kaberne FranKaberne Fran
05. okt.
Istorija kaberne frana Koreni ove vrste grožđa se traže u jugozapadnim predelima Francuske. Pretpostavlja se da se pojavila tamo oko 17. veka....
Kaberne SovinjonKaberne Sovinjon
08. mart
Istorija Kaberne Sovinjona Kaberne Sovinjon je jedna od najvažnijih sorti za stvaranje najboljih francuskih vina....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?
23. januar
Najpoznatije poznate vrste crnog vina su Merlo (Merlot) i Kaberne (Cabernet). Obe vrste vina odlično idu uz meso, a svaka od njih ima svoj specifičan ukus. Merlo i Kaberne potiču iz Bordoa, Francuska....
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
BordoBordo
09. januar
U njegovom sastavu se mogu osetiti note kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa, karmenera, semijona, sovinjon blana, itd. Velike površine vinove loze su zaštitni znak Bordoa....
MalbekMalbek
09. dec.
se meša sa kaberne franom i gameom....
MortadelaMortadela
20. dec.
Istorija mortadele Ova ukusna kobasica, koja je nerazdvojivi deo doručka mnogih naroda, ima veoma staru istoriju, koja traje čak sedam vekova. Tada su u Bolonji slavili osnivanje udruženja....
Limburški SirLimburški Sir
05. okt.
Možete da se zaustavite na sajderu, pivu ili crnom vinu kao što je Bordi, Peti verdo ili Kaberne fran....
Sorte grožđa za vinoSorte grožđa za vino
11. okt.
1
Sorte od kojih se proizvodi crno vino Kaberne fran Lako je prepoznati da je poreklom iz Francuske. Masivi kaberne frana se uzgajaju u južnim delovima zemlje....
MerloMerlo
22. avgust
Istorija Merloa Do izvesnog stepena poreklo ove vrste je obavijeno misterijama. Postoje različite pretpostavke za negovo poreklo. Smatra se da postoji veza između njega u vrsta Karmener i Kaberne Fran....
KanajoloKanajolo
10. januar
Istorija kanajola Kanajolo je sorta koja se već vekovima unazad gaji u Toskani. Zato se pretpostavlja da se koreni ove vinove loze treba tražiti na ovim prostorima....
SanđovezeSanđoveze
08. januar
Istorija sanđoveza Pretpostavlja se da je sanđoveze bio dobro poznat još i Etrurcima, a DNK ispitivanja čiji su rezultati objavljeni 2007. godine dokazuju da su njegovi preci Ciliegiolo i Calabrese Montenuovo....
Svinjetina pečena na tihoj vatriSvinjetina pečena na tihoj vatri
16. dec.
Pecite u rerni 5 sati na 150 stepeni Kako ćete servirati svinjetinu je vaša stvar, ali čaša kabernea je prosto obavezna....
ČedarČedar
13. jul
Čedar po pravilu može da se servira sa šardoneom, sovinjon balankom, rizlingom, kaberne sovinjonom i pino noarom....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....