Kod nas marcipan nije prepoznat kao vrlo kvalitetan desert. Razlog tome je vreme komunizma, kada se naziv marcipan koristio za prodaju proizvoda sa tvrdom masom od kakaa, nalik čokoladi, ali vrlo niskog kvaliteta.
Istina o ovom ukusnom desertu, međutim, daleko je od proizvoda od kakaa - čokolada i marcipan nemaju ništa zajedničko. Oni se razlikuju i po sastavu i po tehnologiji proizvodnje. A pošto je 12. januar u kalendaru određen kao dan marcipana, vredi malo detaljnije razgovarati o ovoj jedinstvenoj kreaciji poslastičastva.
Koreni proizvodnje marcipana mogu se pratiti vekovima unazad. U svom klasičnom obliku, ovaj desert sastoji se od šećera ili meda i mlevenih badema.
Tehnologija je sledeća: bademi se drobe da bi se dobila fina pasta. Njima se dodaje šećer ili med. Što je više badema, to je krajnji proizvod bolji. Obično se sledi formula 50% badema i 50% šećera.
I danas se raspravlja o poreklu marcipana, kao i o mnogim drugim velikim kulinarskim iskušenjima. Najčešća verzija tvrdi da potiče iz Azije. Tamo se pojavila ideja da se spoje slatkoća šećera i aristokratski ukus badema.
Po drugima, koreni marcipana su negde u Italiji, Nemačkoj ili Mađarskoj. Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene. Koristi se za punjenje raznih kolača, klasične torte prekrivene su ovom bademovom pastom, a neki recepti za božićni kolač štolen sadrže i marcipan.
Na Novu godinu, zvanični praznik u mnogim zemljama, tradicionalni kolači su u obliku životinja, a napravljeni su od ove slatke paste. Sa druge strane, u Nemačkoj tradicija nalaže da se za Novu godinu poklanjaju prasići od marcipana, zvani Glucksschwein ili Srećno prase.
U drugim zemljama se proizvodi od marcipana jedu uglavnom na Božić. Na primer, deca u Norveškoj uživaju u prasićima od marcipana na Badnje veče ili u uskršnjim jajima od ovog slatkiša.
U Italiji se oko Božića i na Veliku Gospojinu tradicionalno jede marcipan. Na Siciliji postoje čak i posebni datumi određeni za konzumaciju ove bademove paste - 9. i 10. maj.
A ako ste već na talasu da pripremite nešto jedinstveno sa bademovim delikatesom, pogledajte naše ukusne predloge za deserte sa marcipanom.
Komentari