Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas

Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Pomoćnik kuvara
4
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas

Pretpostavljamo da dosta vas voli da pije čaj sa rumom za dobro zdravlje i za lečenje prehlade? Sada ćemo vam reći odakle dolazi ovo piće i kako se pravi!

Rum je destilovano alkoholno piće koje se pravi od zaostalih proizvoda melase šećerne trske i sirupa od trske, koje se proizvodi procesima fermentacije i destilacije. Bistri destilat se obično sipa da "stari" u buradima koja su napravljena od hrasta ili drugog drvenog materijala.

Poznata područja u kojima se proizvodi ovo piće su Karibi i Južna Amerika, a ne toliko mnogo i u Indiji i Australiji.

Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom. Kolumbova posada donela je 1493. godine na karipska ostrva biljku koja je promenila privredu čitavog regiona, ali i piće širom sveta.

Šećerna trska, koja je doneta sa Kanarskih ostrva, uspeva u toplom i vlažnom regionu Karipskog mora. Piće proizvedeno od ove trske je 1672. godine dobilo naziv po kome je i danas poznato - rum. Ljudi koji žive na karipskim ostrvima pili su rum da bi izlečili bolesti tipične za tropsku klimu.

Vlasnici plantaža šećerne trske koji su proizvodili rum prodavali su ga ratnim brodovima koji su želeli da ostanu duže kako bi se zaštitili od gusarskih napada. Mornari su vrlo brzo navikli na rum iz prostog razloga što se piće držalo u dobrom stanju mnogo duže od piva i vode, a kada su bila duga putovanja i rum odležavao - njegov ukus je postao čak i bolji.

Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas

Britanska mornarica je 1830-ih uvela dnevni obrok za svakog mornara, koji je iznosio oko 300 ml ruma. Postepeno, rum je počeo da se širi po celom svetu. Britanska ostrva su izvozila rum u Britaniju, gde je bio naširoko korišćen kao sastojak u raznim punčevima i gde je u 18. veku rum postao popularniji čak i od džina.

Uvođenjem novih metoda proizvodnje šećera od šećerne repe, potražnja za šećerom u Evropi je veoma opala. To dovodi do smanjenja proizvodnje šećerne trske i, shodno tome, ruma.

Početkom 20. veka rum je izgubio poziciju popularnog pića i gotovo se nije konzumirao sve do druge polovine istog veka, kada je razvojem turizma počeo veliki priliv ljudi na karipska ostrva, gde rum se još uvek poštuje.

Rum se proizvodi uglavnom na Karibima, ali na Barbadosu prave lakše i slađe verzije ruma. Ostrvo se smatra domovinom ruma. Na Kubi se prave lagane, čiste i oštrije vrste ruma. Dominikanska Republika je poznata po odležanim rumovima bogatog ukusa napravljenim od lokalnog šećernog sirupa i melase.

U Evropi se flašira uglavnom uvozni rum. Engleska i Francuska uvoze rum iz svojih bivših kolonija na Karibima, koji dalje odležava i flašira se na licu mesta.

Pročitajte takođe:

- koja je razlika između belog i crnog ruma;

- šta sadrži rum.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni