Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Tabasko SosTabasko Sos
20. sep.
Rok trajanja tabasko sosa je 5 godina. Tabasko sos u kulinarstvu Nesumnjivo je tabasko sos najpoznatiji ljuti sos koji je kulinarski svet ikad poznavao....
Namaz od pasulja sa tabasko sosomNamaz od pasulja sa tabasko sosom
07. avgust
Pasulj, sos, sitan sir i masline bez koštica se pasiraju dok se ne dobije homogena smesa. Namaz možete servirati kao predjelo, pre glavnog jela, ali možete namazati i na krekere i serivrati kao koktel zalogaje. Po želji...
Soja SosSoja Sos
27. jul
Soja sos je tradicionalna namirnica koja nam dolazi iz Istočne Azije. Veoma popularan u azijskoj kuhinji, soja sos poslednjih godina postaje sve popularniji i kod nas. Istorija soja sosa se vezuje za Kinu pre hiljadu godina...
Vorčester SosVorčester Sos
23. jun
Vorčester sos (Worcestershire Sauce) predstavlja blago pikantan, slatko kiseo, fermentiran engleski sos, koji se tradicionalno pravi od sirćeta, ribe, šećera i začina. Neverovatna je činjenica koliko mnogo aroma i...
Kako napraviti sofrito sosKako napraviti sofrito sos
14. okt.
Kada je reč o španskoj kuhinji, svi bi je odmah povezali sa ogromnim izborom tapasa, sa hladnom gaspačo supom, sa paeljom, kao i sa brojnim receptima za spremanje ribe i morskih delikatesa. Zaista, sve do sada...
Kako se pravi sos od limunaKako se pravi sos od limuna
14. avgust
Sos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file. Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos. Potrebni sastojci: 2 žumanca...
Bešamel sosBešamel sos
29. maj
1
Propržite brašno u maslacu, uz neprestano mešanje žicom i postepeno dodajte sveže mleko. Posolite i ostavite da se krčka 6-7 minuta. Po zelji umutite 2 žumanca i ponovo dodajte, uz neprestano i intenzivno mešanje,...
Tartar sosTartar sos
02. jun
Sos se priprema lako i brzo, oko 15 minuta. Prvo iseckan luk treba da se pasira. Sitno se iseckaju krastavčići, peršun i jaje, koje se prethodno tvrdo skuva. Svi sastojci se pomešaju, začine solju po ukusu i dobro...
Sos terijakiSos terijaki
02. jun
Pomešajte sve sastojke u maloj šerpi i stavite na vatru. Kad provri ostavite 2-3 minuta. Originalan recept za Terijaki nije sa belim vinom, nego sa pirinčanim vinom “Myurin”. Sos se čuva u frižideru. Ide uz ribu...
Bolonjeze sosBolonjeze sos
02. jun
1
Slanina se sitno isecka i dinsta na tihoj vatri sa sitno iseckanom šargarepom, celerom i lukom. Dodaje se mleveno meso, vino i bujon. Kad provri, dodaje se sos od paradajza i dinsta 2 sata, i pred kraj se postepeno dodaje...
Grejvi sosGrejvi sos
13. mart
Kada ispečete meso, izvadite ga iz tepsije i uvijte u aluminijumsku foliju. Sačuvajte 2-3 kašike safta koji je ostao od pečenja. Sipajte saft u šerpu i dodajte sitno iseckan luk. Dok se luk dinsta, mešajte i sačekajte...
Sos ČimičuriSos Čimičuri
14. okt.
Operite i očistite peršun, mladi luk i beli luk. Stavite sve u blender ili multipraktik, dodajte maslinovo ulje, sirće, čili, papriku, so, origano i izblendujte sve. Na kraju dodajte i vodu i ponovo izblendujte....
Sos HarisaSos Harisa
14. okt.
Ispecite paprike i stavite ih u najlon kesu da odstoje, pa ih oljuštite. Prokuvajte posoljenu vodu i u nju stavite habanero papriku i ljute paprike, pa ih kuvajte oko 3 minuta. Ocedite paprike i ohladite ih, pa im uklonite...
Sos AvgolemonoSos Avgolemono
15. dec.
1. Umutite jaja sa sokom od limuna i solju (koristite 2 manja limuna ili jedan veći). Treba da dobijete gustu smesu, koja počinje da emulgira. 2. Stavite posudu na slabu vatru ili u vodenu kupku i sipajte veći deo bujona...
Sos AuroraSos Aurora
23. nov.
U tiganju ili kaseroli rastopite kravlji maslac. Dodajte brašno i pržite nekoliko minuta. Razredite sa svežim mlekom, ne prestajte da mešate žicom. Dodajte so, biber i muskatni oraščić. Sačekajte da provri i da se zgusne...
Sos arabijataSos arabijata
19. jun
Luk i beli luk propržimo. Dodajemo vino, šećer, čili, bosiljak, paradajz pire, pomešano sa malo vode, iseckani paradajz. Začinimo solju i biberom. Ostavljamo da se krčka oko 20-25 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodajemo...
Sos boskajolaSos boskajola
19. jun
Luk i beli luk propržimo u maslinovom ulju dok potpuno ne omekša, dodajemo vodu, oko 3 supene kašike i ostavljamo da se dinsta još 1 minut. Dodajemo pečurke, isečene na ivice. Paradajz poparimo, oljuštimo i sečemo sitno...
Ribarski sosRibarski sos
19. jun
Beli luk se istuca sa solju u avanu i prži se 2-3 minuta u zagrejanoj masnoći dok se meša. Dodaje se sirće i na sitno isečene ljute paprike i sve se meša dobro i sklanja se sa vatre. Ako je sirće mnogo kiselo, sos se...
Mlečni sosMlečni sos
21. jun
Umutite pomoću žice kiselo mleko, majonez i pavlaku. Možete da povećate količinu nekog sastojka po želji. Dodajte izgnječen beli luk, sitno iseckanu mirođiju i so po ukusu. Ponovo dobro promešajte sos i ostavite ga u frižideru...
Sos samdžangSos samdžang
08. avgust
Mnogo sitno isecite mladi luk. U njega, u odgovarajuću posudu dodajte preostale sastojke i mutite. Po želji možete koristiti seckalicu....
Holandez sosHolandez sos
20. maj
Sos Holandez se priprema na pari. Staviti šerpu u kipuću vodu i dobro umutiti žumanca. Uz neprestano mešanje dodati i vodu, bujon (može samo voda ili belo vino) i sok od limuna. Kada se smesa zgusne, početi sa dodavanjem...
Sos ČermulaSos Čermula
02. avgust
Ovaj pikantan sevarno afrički sos se koristi za ribu. Ulazi i u sastav ribljih salata sa notom aromatičnih začina karakterističnih za njega i ljutu Harisu. Oljuštimo crveni luk i stavljamo u list namazane aluminijumske...
Sos GorgonzolaSos Gorgonzola
22. april
Zagrejte pavlaku na slaboj vatri i namrvite/isecite unutra sir gorgonzolu. Malo pojačajte vatru i mešajte dok se ne rastvori i ne bude grudvi. Začinite solju i začinima, stavite med i mešajte 3-4 minuta dok se sos blago...
Sos RemuladSos Remulad
20. april
Senf, žumanca, biber i sok od limuna se dobro umute u odgovarajućoj posudi. Dodajte ulje u tankom mlazu i mešajte dok se ne dobije dobar kremasti majonez. Ocedite kisele krastavčiće i kapar od marinade i isecite ih na...
Sos KarbonaraSos Karbonara
15. januar
Propržite sitno iseckan luk, beli luk i slaninu u malo zagrejanog ulja. Sipajte 2-3 kašike belog vina, posolite i pobiberite. Umutite pavlaku sa jajima i uz neprestano mućenje žicom sipajte u tiganj. Mešajte, dok...