Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Tabasko SosRok trajanja tabasko sosa je 5 godina.
Tabasko sos u kulinarstvu
Nesumnjivo je tabasko sos najpoznatiji ljuti sos koji je kulinarski svet ikad poznavao....
20. sep.
Namaz od pasulja sa tabasko sosomPasulj, sos, sitan sir i masline bez koštica se pasiraju dok se ne dobije homogena smesa.
Namaz možete servirati kao predjelo, pre glavnog jela, ali možete namazati i na krekere i serivrati kao koktel zalogaje.
Po želji...
07. avgust
Soja SosSoja sos je tradicionalna namirnica koja nam dolazi iz Istočne Azije. Veoma popularan u azijskoj kuhinji, soja sos poslednjih godina postaje sve popularniji i kod nas. Istorija soja sosa se vezuje za Kinu pre hiljadu godina...
27. jul
Vorčester SosVorčester sos (Worcestershire Sauce) predstavlja blago pikantan, slatko kiseo, fermentiran engleski sos, koji se tradicionalno pravi od sirćeta, ribe, šećera i začina. Neverovatna je činjenica koliko mnogo aroma i...
23. jun
Kako napraviti sofrito sosKada je reč o španskoj kuhinji, svi bi je odmah povezali sa ogromnim izborom tapasa, sa hladnom gaspačo supom, sa paeljom, kao i sa brojnim receptima za spremanje ribe i morskih delikatesa.
Zaista, sve do sada...
14. okt.
Kako se pravi sos od limunaSos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file.
Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos.
Potrebni sastojci: 2 žumanca...
14. avgust
Bešamel sosPropržite brašno u maslacu, uz neprestano mešanje žicom i postepeno dodajte sveže mleko.
Posolite i ostavite da se krčka 6-7 minuta.
Po zelji umutite 2 žumanca i ponovo dodajte, uz neprestano i intenzivno mešanje,...
29. maj
1
Tartar sosSos se priprema lako i brzo, oko 15 minuta.
Prvo iseckan luk treba da se pasira.
Sitno se iseckaju krastavčići, peršun i jaje, koje se prethodno tvrdo skuva.
Svi sastojci se pomešaju, začine solju po ukusu i dobro...
02. jun
Sos terijakiPomešajte sve sastojke u maloj šerpi i stavite na vatru. Kad provri ostavite 2-3 minuta.
Originalan recept za Terijaki nije sa belim vinom, nego sa pirinčanim vinom “Myurin”.
Sos se čuva u frižideru.
Ide uz ribu...
02. jun
Bolonjeze sosSlanina se sitno isecka i dinsta na tihoj vatri sa sitno iseckanom šargarepom, celerom i lukom. Dodaje se mleveno meso, vino i bujon.
Kad provri, dodaje se sos od paradajza i dinsta 2 sata, i pred kraj se postepeno dodaje...
02. jun
1
Grejvi sosKada ispečete meso, izvadite ga iz tepsije i uvijte u aluminijumsku foliju. Sačuvajte 2-3 kašike safta koji je ostao od pečenja.
Sipajte saft u šerpu i dodajte sitno iseckan luk. Dok se luk dinsta, mešajte i sačekajte...
13. mart
Sos ČimičuriOperite i očistite peršun, mladi luk i beli luk.
Stavite sve u blender ili multipraktik, dodajte maslinovo ulje, sirće, čili, papriku, so, origano i izblendujte sve.
Na kraju dodajte i vodu i ponovo izblendujte....
14. okt.
Sos HarisaIspecite paprike i stavite ih u najlon kesu da odstoje, pa ih oljuštite.
Prokuvajte posoljenu vodu i u nju stavite habanero papriku i ljute paprike, pa ih kuvajte oko 3 minuta.
Ocedite paprike i ohladite ih, pa im uklonite...
14. okt.
Sos Avgolemono1. Umutite jaja sa sokom od limuna i solju (koristite 2 manja limuna ili jedan veći). Treba da dobijete gustu smesu, koja počinje da emulgira.
2. Stavite posudu na slabu vatru ili u vodenu kupku i sipajte veći deo bujona...
15. dec.
Sos AuroraU tiganju ili kaseroli rastopite kravlji maslac. Dodajte brašno i pržite nekoliko minuta.
Razredite sa svežim mlekom, ne prestajte da mešate žicom.
Dodajte so, biber i muskatni oraščić. Sačekajte da provri i da se zgusne...
23. nov.
Sos arabijataLuk i beli luk propržimo. Dodajemo vino, šećer, čili, bosiljak, paradajz pire, pomešano sa malo vode, iseckani paradajz.
Začinimo solju i biberom. Ostavljamo da se krčka oko 20-25 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodajemo...
19. jun
Sos boskajolaLuk i beli luk propržimo u maslinovom ulju dok potpuno ne omekša, dodajemo vodu, oko 3 supene kašike i ostavljamo da se dinsta još 1 minut. Dodajemo pečurke, isečene na ivice.
Paradajz poparimo, oljuštimo i sečemo sitno...
19. jun
Ribarski sosBeli luk se istuca sa solju u avanu i prži se 2-3 minuta u zagrejanoj masnoći dok se meša.
Dodaje se sirće i na sitno isečene ljute paprike i sve se meša dobro i sklanja se sa vatre.
Ako je sirće mnogo kiselo, sos se...
19. jun
Mlečni sosUmutite pomoću žice kiselo mleko, majonez i pavlaku. Možete da povećate količinu nekog sastojka po želji.
Dodajte izgnječen beli luk, sitno iseckanu mirođiju i so po ukusu. Ponovo dobro promešajte sos i ostavite ga u frižideru...
21. jun
Sos samdžangMnogo sitno isecite mladi luk.
U njega, u odgovarajuću posudu dodajte preostale sastojke i mutite.
Po želji možete koristiti seckalicu....
08. avgust
Holandez sosSos Holandez se priprema na pari. Staviti šerpu u kipuću vodu i dobro umutiti žumanca. Uz neprestano mešanje dodati i vodu, bujon (može samo voda ili belo vino) i sok od limuna.
Kada se smesa zgusne, početi sa dodavanjem...
20. maj
Sos ČermulaOvaj pikantan sevarno afrički sos se koristi za ribu. Ulazi i u sastav ribljih salata sa notom aromatičnih začina karakterističnih za njega i ljutu Harisu.
Oljuštimo crveni luk i stavljamo u list namazane aluminijumske...
02. avgust
Sos GorgonzolaZagrejte pavlaku na slaboj vatri i namrvite/isecite unutra sir gorgonzolu.
Malo pojačajte vatru i mešajte dok se ne rastvori i ne bude grudvi.
Začinite solju i začinima, stavite med i mešajte 3-4 minuta dok se sos blago...
22. april
Sos RemuladSenf, žumanca, biber i sok od limuna se dobro umute u odgovarajućoj posudi.
Dodajte ulje u tankom mlazu i mešajte dok se ne dobije dobar kremasti majonez. Ocedite kisele krastavčiće i kapar od marinade i isecite ih na...
20. april
Sos KarbonaraPropržite sitno iseckan luk, beli luk i slaninu u malo zagrejanog ulja.
Sipajte 2-3 kašike belog vina, posolite i pobiberite. Umutite pavlaku sa jajima i uz neprestano mućenje žicom sipajte u tiganj.
Mešajte, dok...
15. januar