Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako napraviti sofrito sos

Kako napraviti sofrito sos

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216

Sadržaj:

Sos Sofrito

Kada je reč o španskoj kuhinji, svi bi je odmah povezali sa ogromnim izborom tapasa, sa hladnom gaspačo supom, sa paeljom, kao i sa brojnim receptima za spremanje ribe i morskih delikatesa.

Zaista, sve do sada rečeno veoma dobro opisuje kulinarske strasti koje bujaju u ovoj ljupkoj mediteranskoj zemlji, ali sve ovo bi bilo krajnje nedovoljno da se ne pomenu španski sosevi.

Bilo da pripremate Romesko ili Sofrito sos, oni će preneti mnogo bogatiji ukus onome što nameravate da poslužite svojim gostima. Pogodni su za svinjsko, teleće, zečje i meso divljači, kao i za živinu ili ribu. A zašto ne i sa jelima od povrća.

Od svih soseva, međutim, Španci najviše vole Sofrito sos, koji se može pripremiti i samo sa vodom i sa mesnim ili bujonom od povrća, a ako je za ribu - sa ribljim bujonom ili sa belim vinom.

Međutim, važno je da ne propustite nijedan od njegovih glavnih sastojaka, a to su luk, beli luk, paradajz, maslinovo ulje, so, šećer i biber. Evo osnovnog recepta, a nakon njega pokazujemo šta još možete dodati u sos ako želite da ga diverzifikujete:

Sofrito sos

Paradajz sos

Neophodni proizvodi: 2 glavice luka, 2-3 čena belog luka, 3-4 paradajza, 5 kašika maslinovog ulja, so, biber i šećer po ukusu.

Način pripreme: Crni luk iseći na što sitnije, ali ga ne rendati. Paradajz isecite na kockice, a beli luk izgnječite. Maslinovo ulje se sipa u tiganj i luk se prži ispod poklopca, ali na laganoj vatri.

Imajte na umu da ovo traje oko 1 sat. Povremeno promešajte ili dodajte vodu, bujon ili vino. Kada dobije zlatno smeđu boju, dodajte beli luk i paradajz i dinstajte dok tečnost ne ispari. Na kraju sos začinite šećerom, solju i biberom po ukusu.

Pored ovih osnovnih sastojaka, bez kojih ne možete da pripremite sofrito, možete dodati i sitno iseckanu šargarepu ili praziluk. Takođe, nakon što je sos gotov, možete ga posuti sitno seckanim peršunom ili divljim belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni