Kulinarski trikovi u spremanju luka

Crni luk

- Lako i brzo ćete oljuštiti luk ako pre toga odstoji minut u toploj vodi;

- Crni luk (slatka sorta luka) se koristi prvenstveno za salate. Pre nego što ga isečete, stavite ga u hladnu vodu da odstoji pet minuta i tako će biti ukusniji;

- Crni luk se seče samo na kolutove;

- Ako vam je pri kuvanju ili spremanju salate ostalo pola glavice luka i hoćete je staviti u frižider da odstoji jedan dan, namažite tanak sloj maslaca preko mesta gde je luk isečen;

- Ako hoćete da luk sačuva oblik koluta pri prženju, a takođe i da mu pojačate aromu, pre prženja ga uvaljajte u malo brašna koje ste pomešali sa malo soli;

Luk

- Mladi luk možete odgajiti i kod kuće. Luk koji je već zreo stavite u saksiju sa zemljom i stavite ga na neko svetlo mesto. Redovno ga zalivajte i zelene listove iskoristite za ranu prolećnu salatu;

- Kako oči ne bi suzile dok ga sečete, donji deo luka se seče na kraju;

- Još jedan trik da vam oči ne suze dok sečete luk jeste da glavice luka pre sečenja stavite u frižider na 5 minuta;

- Takođe, pomaže i kad se luk ljušti pod mlazom hladne vode;

- Kako bismo uklonili miris luka sa ruku, treba ruke dobro istrljati iseckanim svežim peršunom i nakon toga dobro oprati.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Povezani recepti