Način pripreme
Prosejte 800 g brašna, biće vam potrebno još malo za mešnju, stavite ga u posudu i napravite udubljenje. Odvojite žumance jednog jajeta za premazivanje, a preostale stavite u udubljenje, posolite, sipajte sirće i kiselo mleko.
Malo ugrejte sveže mleko i izmrvite kvasac, stavite kašiku brašna i malo šećera. Promešajte i ostavite da nadođe na toplom. Kad se kvasac udvostruči, dodajte ga u brašno i zamesite meko testo. Mesite oko 15 minuta dok ne dobijete homogenu, glatku mastu od testa.
Pokrijte testo i ostavite da nadođe jedan sat. Napravite nadev tako što umutite jaja i izmrvite sir. Promešajte dobijenu smesu. Nadošlo testo ponovo premesite, podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo razvijte na okruglu koru prečnika oko 30 cm.
Uzmite prvu koru, namažite masalcem, preko nje stavite drugu, ponovo namažite maslacem, nakon toga treću, ponovo maslac i na kraju završite četvrtom. Preko poslednje rasporedite smesu od jaja i sira.
Uvije u rolat i isectei na 10 delova. Dobijate krugove u obliku puža. Namažite pleh sa malo ulja i poređajte puževe, stavite ih da leže.
Penjurliju namažite umućenim žumancem i ostavite na pola sata da ponovo nadođe. Stavite pleh u rernu na 170 stepeni oko 50-60 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju.