Mekana penjurlija (tutmanik) sa maslacem

19/01/2018
"Ukus iz detinjstva, meka, aromatična i veoma ukusna penjurlija, koju svi mnogo volimo "
Priprema120 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno180 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano517
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom desmice9
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 do 1 kg
  • sirće - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 42 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - oko 200 ml
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslac - 100 g, rastopljen
  • za nadev
  • jaja - 3 komada
  • sir - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte 800 g brašna, biće vam potrebno još malo za mešnju, stavite ga u posudu i napravite udubljenje. Odvojite žumance jednog jajeta za premazivanje, a preostale stavite u udubljenje, posolite, sipajte sirće i kiselo mleko.

Malo ugrejte sveže mleko i izmrvite kvasac, stavite kašiku brašna i malo šećera. Promešajte i ostavite da nadođe na toplom. Kad se kvasac udvostruči, dodajte ga u brašno i zamesite meko testo. Mesite oko 15 minuta dok ne dobijete homogenu, glatku mastu od testa.

Pokrijte testo i ostavite da nadođe jedan sat. Napravite nadev tako što umutite jaja i izmrvite sir. Promešajte dobijenu smesu. Nadošlo testo ponovo premesite, podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo razvijte na okruglu koru prečnika oko 30 cm.

Uzmite prvu koru, namažite masalcem, preko nje stavite drugu, ponovo namažite maslacem, nakon toga treću, ponovo maslac i na kraju završite četvrtom. Preko poslednje rasporedite smesu od jaja i sira.

Uvije u rolat i isectei na 10 delova. Dobijate krugove u obliku puža. Namažite pleh sa malo ulja i poređajte puževe, stavite ih da leže.

Penjurliju namažite umućenim žumancem i ostavite na pola sata da ponovo nadođe. Stavite pleh u rernu na 170 stepeni oko 50-60 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti