Serin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490180
Serin

Aminokiseline su osnovne gradivne jedinice proteina. Ima ih ukupno 20 i dele se na esencijalne i neesencijalne. Neesencijalne se mogu sintetisati u organizmu ili mogu biti zamenjene, dok esencijalne ne mogu.

Ove aminokiseline se nalaze u svakodnevnim namirnicama, jer njihov nedostatak remeti razmenu materija, a samim tim i razvoj samog organizma.

Belančevine koje se unose putem hrane se razgrađuju do aminokiselina i putem krvi dospevaju do svih tkiva i organa, gde ispunjavaju svoje uloge.

Serin je neesencijalna /zamenljiva/ aminokiselina, koja se u telu sintetiše uz pomoć glicina, a takođe je neophodno i prisustvo folne kiseline, vitamina B3 i vitamina B6. Serin se dobija od aminokiseline glicin.

Osim u namirnicama, serin se može nabaviti i u vidu dodataka ishrani - tablete, prah ili kapsule. Može se konzumirati samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim aminokiselinama.

Aminokiseline

Kao važna aminokiselina, serin poboljšava ćelijske procese, regeneraciju i hidrataciju kože, pa stoga, osim što je veoma koristan za zdravlje, serin je koristan i za lepotu.

Koristi od serina

Serin je važan kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje čoveka. Budući da je glavni gradivni element neurotransmitera acetiholina, on je od velike važnosti za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mozga.

Serin aktivno učestvuje u metabolizmu, izgradnji mišića, održavanju jakog imuniteta. Serin je neophodan za proizvodnju triptofana, antitela i imunoglobina. Takođe, potpomaže snižavanje nivoa kortizola u krvi.

Serin je neophodan za normalan metabolizam masti i masnih kiselina, kao i za pravilan rast mišića. Nalazi se u proteinima mozga i u zaštitnim mielinskim omotačima nervnih vlakana. Serin je veoma važan za funkcionisanje DNK i RNK.

Onovna namena suplemenata sa serinom je profilaktika centralnog nervnog sistema. Serin poboljšava koncentraciju i pažnju, poboljšava pamćenje i ublažava depresivna stanja.

Serin je indirektno povezan sa povezan sa proizvodnjom hormona serotonina, koji poboljšava raspoloženje, pomaže kod problema sa snom i poboljšava polnu aktivnost kod muškaraca.

Aminokiselina serin

Sportisti, takođe, koriste serin kako bi smanjili nivo kortizola u krvi i kako bi ubrzali oporavak nakon fizičkog prepoterećenja.

Poslednjih godina je i jedan od aktivnih sastojaka u kozmetici, gde kozmetičke kompanije uključuju serin u proizvode zbog njegove sposobnosti da stimuliše ćelijske procese, koji su u osnovi hidratacije kože i njene regeneracije.

Izvori serina

Glavni izvori serina, kada su namirnice u pitanju, jesu: meso /posebno ćureće i mozak/, kikiriki, mlečni proizvodi, pšenični gluten i proizvodi od soje. Takođe, ne treba zanemariti i činjenicu da se serin proizvodi samo u prisustvu glicina, vitamina B3 i B6.

Nedostatak serina

Nedostatak serina se može negativno odraziti kod beba i male dece, jer može prouzrokovati usporen fizički i mentalni razvoj.

Druge negativne posledice su nesvestice i pojava mikrocefalije /stanje, kod koga je glava manje razvijena, a to je posledica nedovoljne razvijenosti mozga/.

Kod odraslih se nedostatak serina manifestuje u vidu smanjene sposobnosti pamćenja novih informacija i u vidu hroničnog umora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji