9. Đumbir (Zingiber officinale)
Poznat više od pet hiljada godina sa svojim lekovitim svojstvima, koren đumbira se koristi u Kini i Indiji od davnina (opisan je u Konfučijevim radovima).
Džumbir je efikasno prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti: problema sa želucem, uspokojava migrenu, smanjuje probleme koji su povezani sa kretanjem, smanjuje bol u zglobovima i olakšava atritis, uspešno ubija ćelije raka, leči mnoge kardiovaskularne sudove, smanjuje šećer u krvi i povišava insulin, usporava oštećenje dnk, efikasno leči astmu, pomaže pročišćenje krvi, smanjuje kašalj i prehladu, takođe i njihovu pojavu, pomaže prilikom varenja.
Đumbir sadrži mangan, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin E, C i iz grupe B (B1, B1, B3, B5, B6), folnu kiselinu, eterična ulja, proteine, lipide, lecitin, beta karoten, masne kiseline, enzime itd. On je prirodan antioksidant i antiseptik. Poznat je i kao afrodizijak.Svi znamo da jedna zdrava dijeta treba da uključuje naših pet obroka u toku dana, sa različitim voćem i povrćem. Ali je važno da se zapitamo da začini takođe mogu da nam pomognu kako bismo bili zdravi, energični i pozitivni.
Eksperz za začine Rejčel Landon nam otkriva koristi za zdravlje od specijane grupe začine, koji se zobu adaptogeni u svojoj novoj knjizi Superzačini (Superherbs).
Začini kao što su kurkuma, kopriva i đumbir dokazano održavaju telo zdravijim, stimulišu imunitet, olakšavaju stres i unose veoma važan balans u naše telo.
Otkrijte top 10 super začina, uz pomoć kojih ćete se podmladiti, sačuvaćete se od stresnih situacija i osetićete trajno poboljšanje u načinu na koji spavate u toku noći kako se budite ujutru.