bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna sočnih ćuftica

Tajna sočnih ćuftica

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
27
ćuftice

Ćuftice su ukusno jelo od mlevenog mesa, luka i začina. Prave se tako što se prže ili peku na roštilju. U Bugarskoj se ćuftice prave od masnog mlevenog mesa - svinjskog i telećeg u proporciji 60 prema 40. U mleveno meso se najčešće dodaje pokvašena sredina hleba, so, zreo ili mladi luk i jaje, nakon toga se mleveno meso umesi, da se ćuftice ne raspadnu prilikom pripreme.

U zavisnosti od regiona, dodaju se i različiti začini kao što je peršun, biber, čubar i/ili kumin. U zavisnosti od recepze u mleveno meso možete dodati i pirinač, rendani krompir ili kačkavalj. Prilikom prženja ćuftice se prethodno uvaljaju u brašno.

Kod nas su ćufte veoma popularna hrana. Ali koja je tajna sočnih ćuftica, kojem se svi raduju?

Meso

Da bi ćuftice bile sočne, meso od kojeg ćete praviti je od posebnog značaja. Proporcije su 60% svinjsko meso i 40 % tečeće. Ali da bi bile sočne obavezno mora da ima i slanina.

sočne ćuftice

Začini

Drugi važan deo recepta za ćuftice su začini. Možete staviti biber, kumin, luk, čubar.

Pivo

Da bi bile meke, postoji još jedan sastojak koji biste mogli da dodate u sve ostale sastojke koje stavljate - govorimo o pivu. Možda zvuči čudno i da mislite da se pivo samo konzumira sa gotovim ćufticama, ali kad jednom probate, uverićete se da niste pogrešili. Kada pomešajte mleveno meso sa začinima i pivom, treba da ostavite da lepo upiju sastojke. Najbolja varijanta je da ostavite da odstoji u frižideru 1 dan.

Roštilj

Ćufte na roštilju

Ako pravite ćuftice na roštilju, treba da ga dobro ugrejete prehodno. Ako to ne uradite, rizikujete da ostanu žive. Ako je roštilj previše jak, izgoreće spolja, a unutra će ostati žive.

Hleb

Da bi bile mekanije, dok mesite mleveno meso za ćuftice, stavite malo hleba. Koristite sredinu, a ne koru, koja je tvrđa. Kad lepo zamesite mleveno meso sa hlebom, ostavite ga da odstoji jedan dan na hladnom, u frižideru. Tako ćete dobiti homogenu smesu koja se prilikom prženja neće raspasti, nego ćete dobiti okruglu ćuftu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest