bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi domaći hrskavi krompir

Kako se pravi domaći hrskavi krompir

Maria SimovaMaria Simova
Autor
214546
Kako se pravi domaći hrskavi krompir

Skoro svi volimo prženi krompir, posebno pomfrit - hrskav spolja i mekan unutra, svež, topao sa kečapom.

Postoji nekoliko osnovnih načina za sečenje krompira za prženje. Ali osnovni princim je da date kriškama jednak oblik, ako je moguće jednakih razmera.

Pravilo sečenja

Dužina nije toliko važna u poprečnom sečenju - tu sve kriške treba ravnomerno da se isprže, zato što će male zagoreti, a velike će ostati napola pržene.

Sečenje krompira

Najjednostavniji način za postizanje jednakosti je da se seku na kriške, oblika kao parče pomorandže. Da bi bilo jasnije - pažljivo operite krompir i isecite na dva jednaka polumeseca. Stavite polovine na dasku za sečenje i oštrim nožem secite na 3 ili na 6 krišaka, u zavisnosti od veličine krompira. Zamislite pomorandžu umesto krompira i sve će vam biti jasno.

Tajna hrskavo prženih krompira

Treba da dobijete pravi balans krompira, skroba i vode. Po pravilu imate više skroba nego što je potrebno i manje vode. Evo zašto isečeni krompir treba da se potopi u ledeno hladnu vodu, da se pokrije i ostavi bar sat i po da odstoji. Dobro je da periodično menjate vodu, da skidate višak na površini skroba. Nakon toga operite krompir, procedite i sipajte u čistu i suvu krpu da se potpuno osuše. Opasno je da pržite mokar krompir

Sledeći zadatak je da napravite krompri da bude hrsakav spolja i mekan unutra. Da bi bio hrskav potrebna je visoka temperatura, a da unutrašnjost bude meka - dugo i ravnomerno ugrevanje. Nemoguće je da spojite ove dve stvari - ili će krompir ostati bled, ali mekan ili zlatnobraon, ali živ, čak i izgoreo. Zato treba da rešimo taj problem posebno.

Meka unutrašnjost

Prženi krompir

Hajde da počnemo sa zadatkom meka unutrašnjost. Uzimte široku i plitku šerpu, sipajte rafinisano biljno ulje sa solju bar 5 cm i ugrejte do najniže temperature 135 stepeni. Ulje može da bude suncokretovo, kukuruzno, maslinovo, od semenki slačice, šećerne repe i pamuka. Ulje od semenka grožđa ima najvišu tačku zagrevanja.

Hrskava korica

Došli smo do druge etape kod koje dobijamo željenu hrskavu koricu. Takođe ugrevamo ulje do 175-180 stepeni - kod ove temperature će krompir porumeneti spolja i početi da se peče unutra. Prženje je brzo. Nakon što porumeni i kada ste dovoljni od boje krompira izvadite ih i z ulja. Nemojte držati krompir u ulju - nemojte zaboraviti, da ako stoji u ulju, prženje se nastavlja neko vreme.

Kada krompir bude gotov, stavite ga na ubrus da se ocedi višak ulja. Tek onda posolite, pre toga je nemoguće - od soli krompir pušta vodu i ulje će početi da prska.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest