Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Listovi papaje - kako da ih koristimo

Listovi papaje - kako da ih koristimo

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
Listovi papaje - kako da ih koristimo
Fotografija: Elenza / pixabay.com

Papaja je egzotično, ukusno i korisno voće, svima poznato po svom visokom sadžaju vitamina, minerala i antioksidanasa koji pomažu zdravlju ljudskog tela. Ali ovde je neobično to što mnogi ljudi teško da poznaju svojstva listova drveta papaje, koji takođe blagotvorno utiču na organizam zbog svog visokog sadržaja korisnih materija. Zbog tga hajde da vas upoznamo sa nekim od njih.

Niz istraživača trvrdi da zbog svojih antioksidansnih svojstava listovi papaje jačaju imunološki sistem. Oni se tradicionalno koriste za pomaganje zdravlju bubrega, jetre i sluzokože želuca, kao i za čuvanje od kardiovasklarnih oboljenja, alergija, stomačnih tegoba i drugog.

Listovi papaje
Fotografija: otonielReyes / pixabay.com

Pravljenje čaja od listova papaje ima ublažavajuć efekat kod zatvora, kako u svom sazrelom obliku, tako i u sirovom, zbog visokog sadržaja vlakana. Takođe, plod ima to lakastivno dejstvo.

Pomoću njih možete da se otarasite razičitih vrsta probavnih problema zbog sadržaja enzima, koji štite sistem organa z avarenje od usne duplje do debelog creva. Na taj način ugljeni hidrati i proteini se razgrađuju na prirodan način i tako se oslobađaju kiseline u crevima. Ovde je važno da se istakne da se preporučuju ljudima koji imaju netolerantnost na gluten, s obzirom na to da pomažu u njegovom dobrom razgrađivanju i usvajanju od strane organizma.

Prema nekim proučavanjima listovi papaje imaju antikancerogena svojstva i korisni su kod prisutnih problema sa prostatom. Konzumirajte čaj od njih barem po 4 puta nedeljno.

Listovi papaje kod akni

Maska sa listovima od papaje može da natera vašu kožu da zablista, tako što ćete je očistiti od doadnih akni i kožnih iritacija. U blenderu pomešajte listove sa malo vode. Smesu nanesite na kožu lica i ostavite da odstoji otprilike 15 minuta. Dobro operite, a nakon toga osušite. Za veći efekat dobro bi bilo da se procedura češće ponavlja.

Čaj od listova egzotičnog drveta može da povrati prirodnu blistavost i jačinu kose tako što će je ojačati od korena. Ohladite ga i dodajte u vaš šampon. Operite kao obično.

Kod grčeva prilikom bolne menstruacije pijte ohlađeni odvarak barem nekoliko puta dnevno. On će zameniti unos lekova u tom neprijatnom periodu meseca.

Čaj možete kupiti u različitim prodavnicama zdrave hrane i drogerijama. Stavite otprilike 3 supene kašike njega u litar vode, skuvajte za nekoliko minuta i ostavite da se ohladi. Pre upotrebe procedite.

Pogledajte još koristi soka od papaje i za šta pomažu semenke papaje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest