Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tehnike za vađenje koštica iz maslina

Tehnike za vađenje koštica iz maslina

Маслини с каперси

Masline se široko koriste u kuhinji - kao sastojak za obogaćivanje recepata ili za konzumiranje kao deo aperitiva.

Na tržištu su dostupne i masline sa košticama i one masline bez koštica, ali kako se ove druge dobijaju kod kuće?

U kućnoj proizvodnji, moguće je vaditi koštice maslinama koristeći dva postupka, jedan uključuje ručni rad, a drugi uključuje upotrebu posebnog alata za vađenje koštica. Hajde da vidimo oba postupka za dobijanje domaćih maslina bez koštica.

Kako ručno da uklonte koštice maslinama

Uzmite maslinu i stavite je na dasku za sečenje i počnite da je gnječite pritiskom. Koštica će početi da izlazi iz pulpe, kako nastavljate da pritiskate, izaći će potpuno.

Alternativno, možete koristiti mali nož: postavite sečivo ravno na maslinu, a zatim pritiskajte. Ovaj pokret uzrokuje da se koštica pomeri i ona počinje da izlazi. Nastavljajući nežno gnječenje, povucite nož prema sebi, pazeći da ne koristite oštar deo. U ovom trenutku, maslina se kotrlja i koštica se izbacuje.

Kako očistiti masline pomoću uređaja

Маслини в купички

Uređaj za vađenje koštica iz maslina je široko korišćeni alat u kuhinji, jer vam omogućava da uštedite vreme i izvršite operaciju vađenja koštica za samo nekoliko sekundi.

Njegovom upotrebom se svojstva maslina takođe ne gube, jer kroz svoj mehanizam vadi košticu, očuvajući pulpu netaknutom.

Rukovanje uređajem je veoma jednostavno, samo stavite maslinu u odgovarajuću rupu, a zatim stisnite ručke. Ovaj pokret izaziva rupu unutar masline, koja gura i povlači košticu bez oštećenja ostatka.

Ovo je nesumnjivo najbolji način za vađenje koštica iz maslina, jer ručni postupak zahteva vremena i malo tehnike kako bi se izbeglo potpuno gnječenje maslina tokom manipulacije.

Kako da uzgojite maslinu iz koštice

Хлебче с маслини

Da li nužno morate baciti koštice maslina? Zapravo, ne, mogu se koristiti za uzgoj nove sadnice masline.

Mali, svetlo smeđi, skoro zeleni deo treba ukloniti od koštice, tvrdu tačku koja može sprečiti klijanje.

Košticu treba staviti u malu saksiju napunjenu univerzalnom zemljom. Trebalo bi da je postavite u sredinu na dubinu od oko 1 centimetar, a zatim da je zalijete.

Saksiju treba pokriti kesom da bi se stvorilo vlažno stanište pogodno za klijanje i postaviti na svetlo mesto, ali ne izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti. Idealna temperatura je 15-20 stepeni.

Napravite male rupe u kesi i ne zalivajte. Posle oko 2 meseca, pojaviće se prvi izdanak i biljka će konačno niknuti.

Sadnica masline treba da se zaliva i pažljivo neguje, kako bi se podstakao njen rast. Noću je treba držati u zatvorenom prostoru da bi se zaštitila od hladnoće, a tokom dana se može izneti napolje, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Kada biljka dostigne visinu od 10 cm i ima najmanje 7-8 listova, vreme je za presađivanje, vodeći računa da se ne polomi korenje.

Nova saksija treba da bude prečnika najmanje 15 cm, koja će biti napunjena mešanom zemljom sa pH vrednošću od 8.

Nakon 6-7 meseci, biljka će porasti i može se prebaciti u veću saksiju ili posaditi u bašti.

Pogledajte takođe za šta je koristan čaj od koštica maslina i saznajte kako se konzerviraju masline.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest