bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Šta ne treba jedemo kod visokog krvnog pritiska i holeterola

Šta ne treba jedemo kod visokog krvnog pritiska i holeterola

Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
11
Nezdrava ishrana

Povišeni holesterol i visok krvni pritisak obično nemaju simptome, ali često vas ove dve ubice dovode do ozbiljnog rizika od srčanih oboljenja, srčanog udara i drugih kardiovaskularnih stanja.

Na sreću, vaš lekar može otkriti ova stanja uz pomoć elementarnog testa, a vi takođe možete kontrolisati holesterol i nivo krvnog pritiska, tako što uvedete neke promene u svoj način života.

Holesterol i krvni pritisak

Vaše telo sadrži dve vrste holesterola: lipoprotein niske gustine i lipoprotein visoke gustine. Lipoprotein niske gustine /LNG/, koji se često naziva "loš" holesterol, začepljuje vaše arterije, dok Lipoprotein visoke gustine /LVG/ je dobar holesterol, koji sprečava zakrčenje i zapušenje arterija.

Vaš krvni pritisak se odnosi na snage koje se primenjuju na arterije kada krv cirkuliše u vašem telu. Zdravstveni radnik, doktor ili sestre vam meri krvni pritisak dva puta - kada je vaše srce u kontrakcionom stanju i kada su vaši srčani mišići u stanju mirovanja. Ova dva merenja sistolički i dijastolički pritisak pokazuju vaše krvi da dođe do vitalnih organa kao što su srce i mozak.

Šnicle

Posledica od hrane i ishrane

Vaše telo proizvodi sav holesterol sa Lipoproteinom niske gustine /LNG/ koji mu je potreban. Tako da nije potrebno jesti namirnice koje sadrže holesterol u sebi. Kada uzimate proizvode životinjskog porekla, to može povećati nivo Liporpoteina niske gustine /LNG/ do nezdravog nivoa. Vaša dijeta i težina mogu pokazati uticaj na proizvodnju druge vrste krvnih masti koja se zove trigliceridi.

Tehnički, ne holesterol, već masti u trigliceridima mogu da začepe vaše arterije. Preterana konzumacija šećera i alkohola može da poveća nivo triglicerida. Ako vaša dijeta sadrži veoma mnogo soli, to takođe može povećati vaš krvni pritisak. Čak i ako ne solite svoju hranu, ponovo možete primati više soli nego što je potrebno, ukoliko se hranite po restoranima i grickate prerađenu hranu.

Snižavanje krvnog pritiska

Namirnice koje štite od smanjenja krvnog pritiska uključuju sve one koje sadrže natrijum. Ako imate višak kilograma, smanjenje kilograma može takođe da pomogne u smanjenu krvnog pritiska. Drugim rečima kazano, dobro je da pratite i da smanjite unos visokokalorične hrane, kao što su na primer slatkiši i visokomasna hrana.

Ishrana kod visokog holesterola

U svoju dijetu možete ubrojati proizvode koji će kontrolisati hipertoniju i visok krvni pritisak. Pristup ishrani koji će zaustaviti hipertoniju i visok krvni pritisak, uključuje unos voća, povrća i niskomasnih mlečnih proizvoda. Takođe možete uključiti orašaste plodove, meso domaćih pernatih životinja, ribu i žitarice.

Smanjenje holesterola

Kako biste smanjili nivo holesterola, manje konzumirajte crveno meso i druge masne proteine, uključujući organska mesa, žumanca, masne mlečne proizvode. Takođe, treba da izbegavate trans masti, koje se nalaze u margarinu i hidrogenizovanom biljnom ulju. Pokušajte da kuvate na maslinovom ulju. Razliku između štetnih i korisnih masti možete videti kada ih stavite u frižider. Masti koje se stvrdnu mogu da začepe vaše arterije. Masti koje ostanu u tečnom stanju mogu da vam pomognu da pročistite arterije.

Namirnice koje treba da dodate u vašu dijetu za smanjenje holesetrola sadrže vlakna, koja se nalaze u jabukama i ovasu. Biljni protein koji se nalazi u mahunarkama u pasulju, koji je u obliku bubrega, može da uspostavi nivo holesterola do prihvatljivih i zdravih normi. Kako biste održali njegov dobar nivo, korisno je da se više krećete - sedeći način života je štetan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest