bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»10 načina da ojačate imuni sistem

10 načina da ojačate imuni sistem

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
31
Ljute papričice i beli luk

Vaš imuni sistem je štit protiv svih virusa, bakterija i drugih neprijatelja kao što su na primer ćelije raka, koje mogu da ugroze vaše zdravlje.

Ako je vaš imuni sistem u dobrom stanju, telo će se lako boriti protiv infekcija. Evo 10 saveta kako da ojačate imuni sistem.

1. Raznovrsna i balansirana hrana

Ako ste obično na dijeti, previše ste zauzeti da biste se kvalitetno hranili, insistirate na brzim užinama, možete da navučete sikiraciju sa imunim sistemom. Istraživanja pokazuju da nedostatak korisnih materija u organizmu može da dovede do njegovog slabljenja. Tako da u svim okolnostima treba da pribegavate raznovrsnoj hrani.

Voće

2. Povećajte unos svežeg voća i povrća

Antioksidanti, posebno vitamini A, C i E pomažu u čišćenju organizma od slobodnih radikala - potencijalno štetnih hemikalija, koji mogu oštetiti zdrave ćelije. Eksperti smatraju da dosta voća i povrća pomaže u povećavanju antioksidanata koji uništavaju slobodne radikale, pre nego što načine bilo kavku štetu.

3. Pažljivo birajte meso

Mnogo proizvođača pilića dodaje dosta antibiotika u hranu ptica kako bi stimulisali njihov rast. Medicinski eksperti veruju da veliko izobilje antibiotika može dovesti do oslabljenog imuniteta ljudskog tela i stvaranja bakterija otpornih na antibiotike.

4. Jedite manje šećera

Dosta istraživanje je potvrdilo da je imuni sistem slabiji prilikom upotrebe šećera. Svetska zdravstvena organizacija smatra da ljudi moraju ograničiti korišćenje proizvoda bogatih šećerom da bi smanjili nadprosečnu težinu - jedan od osnovnih uzroka raka, dijabetesa i drugih bolesti opasnih po život.

5. Adekvatno konzumirajte cink

Cink igra važnu ulogu u metabolizmu. Izvori ovog minerala su morski plodovi, meso, orašasti plodovi, jaja, sir i žitarice.

Korisno povrće

6. Smanjite upotrebu pesticida

Nekoliko naučnih istraživanja tvrdi da pesticidi suzbijaju imuni sistem. Smatra se da pesticidi negativno utiču na formiranje belih krvnih zrnaca, što vodi do smanjenja sposobnosti organizma da se bori sa infekcijom. Pesticidi su hemikalije, korišćene za uništavanje štetočina tokom uzgajanja voća i povrća.

7. Razmislite o probioticima

Dobre bakterije (probiotici) u želucu igraju važnu ulogu u procesu varenja i pomažu da se održi zdrav imuni sistem. Probiotici sprečavaju razvoj štetnih organizama u želucu. Kako biste napunili rezerve probiotika u organizmu, uključite kiselo mleku u vašu svakodnevnu ishranu.

U njoj je korisno da postoji više proizvoda koji pojačavaju rast korisnih bakterija u organizmu. To su praziluk, luk, beli luk, jabuke i banane.

8.Jedite više brokolija

Brokoli i šargarepa

Brokoli sadrži veliku količinu hranljivih elemenata, uključujući vitamin C i sulforafan. To je materija koja neutrališe kancerogene ćelije u organizmu koje prouzrokuju razvoj raka.

9. Ne zaboravite selen

Selen ne samo da usporava proces starenja, veći je takođe i antioksidant, koji blokira delovanje slobodnih radikala. Svaki dan treba da uzimate malu količinu, jer višak selena može da bude toksičan. Najbolji izvor selena su brazilski orasi (potreban je samo jedan ili dva oraha dnevno), džigerica, morski plodovi, bubrezi, integralne žitarice i žitarice.

10. Napravite zalihe flavonoida

Flavonoidi imaju jaka antikancerogena svojstva i stimulišu imuni sistem. Blokiraju nastanak raka. Flavonoidi se nalaze u luku, borovnicama, jabukama, mirođiji, orasima, ljubičastom kupusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest