Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Tri načina da napravimo kiflice

Tri načina da napravimo kiflice

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Kiflice sa marmeladom

Kiflice - ova ukusna, topla i mekana iskušenja neminovno su omiljena mnogima. Čak će i onaj ko se najviše uzdržava biti u iskušenju zbog tako sveže ispečenih domaćih kiflica koje nose aromu slatkoće.

Kada ih razbijete, osećate blaženi topli miris koji samo pečene kiflice mogu da posluže. Kod nas mala debeljuškasta peciva neminovno nas podsećaju na bakinu kuhinju koja obiluje različitim mekikama, buhtlama sa nadevom ili bez, gjuzlemama, kartalacima, prženicama, tiganjicama itd.

Međutim, pripremanje kiflica je poseban ritual u kojem često učestvuju svi ukućani. Mali mekani zalogaji su tradicija i za Uskrs kada spremamo milibrot kiflice sa nadevom od različitog domaćeg slatka.

Nadevi za kiflice mogu da budu razlčiti i po ukusu svakoga - slani: sa jajima i sirom, mlevenim mesom, različitim sirevima, čak i povrćem; slatki: marmelade, čokolada, krem itd.

I da bismo bili maksimalno od koristi, evo i tri načina kako da pretvorite želju za domaćim ukusnim stvarima u realnost. Izabrali smo tri osnovna i isprobana recepta za kiflice koje su omiljene generacijama.

Kiflice sa slatkom

Kiflice sa slatkom

Potrebni sastojci: 250 ml svežeg mleka, 1 jaje, 1 kesica kvasca, 3 supene kašike meda, 1 nepuna supena kašika šećera, 4 supene kašike ulja, 500 g brašna, ½ šolje brašna za dodatno mešenje, tečna čokolada, slatko od jagoda.

Način pripreme: Polovina mleka se blago zagreje. U njega se dodaju kvasac, med i šećer. Dobro se izmešaju, nakon čega se u smesu dodaju svi sastojci. Mesi se meko testo. Ostavlja se da naraste na desetak minuta i ponovo se premesi.

Testo se deli na četiri lopte. Svaka se razvija u krug. Seče se na trouglove. Polovina se puni tečnom čokoladom, a drugi slatkom od jagoda. Kiflice se uvijaju i ređaju u tepsiju podmazanu uljem. Odozgo se premazuju umućenim žumancem sa nekoliko kapljica ulja i kašičicom mleka.

Kiflice se ostavljaju na izvesno vreme da narastu u tepsijama. Peku se na 250 stepeni - blago odozdo i posle odozgo. Potrebno im je veoma malo vremena, zbog čega treba neprestano da se nadgledaju.

Kada su gotove obilno se premazuju maslacem pomoću četke i posipaju se kristal šećerom.

Kiflice sa ratlukom

Kiflice sa ratlukom

Potrebni sastojci: 500 g brašna, 1 kesica suvog kvasca, 2 supene kašike maslaca, 3-4 supene kašike ulja, 3 supene kašike šećera, 1 kašičica soli, 1 šolja vode, 150 g ratluka, 1 komad žumanca.

Način pripreme: Brašno se proseje u posudu i u njemu se pravi udubljenje. U njega se stavlja kvasac, maslac, ulje, šećer, so i čaša mlake vode. Mesi se meko i elastično testo. Ostavlja se da naraste na 30 minuta.

Nakon toga se oblikuju kiflice tako što se svaka puni komadićima ratluka. Ređaju se u tepsiju i odozgo se premazuju žumancem. Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.

Univerzalne kiflice

Potrebni sastojci: 2 jaja i 1 belance (žumance + 1-2 supene kašike vode se umute i ostavlja se za premazivanje), 1 šolja istopljene svinjske masti, 6 supenih kašika šećera, 1 kašičica soli, 30 g kvasca, 2 šolje toplog svežeg mleka, brašno.

Način pripreme: Kvasac se rastvara u malo toplog mleka, zajedno sa 1 supenom kašikom šećera. Jaja se dobro umute. U njih se dodaje aktivirani kvasac, ostali šećer, mast, so i mleko. Mesi se meko, elastično testo. Ostavlja se da naraste na otprilike 30 minuta.

Klasične kiflice

Gotovo testo se deli na lopte. Svaka od njih se razvija i seče se na trouglove. Kiflice se uvijaju sa nadevom po izboru. Odgovarajući su kako slani (kačkavalj, šunka), tako i slatki - čokolada, marmelade i dr.

Gotove kiflice se ređaju u tepsiju obloženu papirom i premazuju se žumancem. Odozgo mogu da se pospu susamom i makom. Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na otprilike 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest