Spremanje lazanje je naizgled lak kulinarski poduhvat. Međutim, istina je da samo jedan pogrešan korak može da uništi ceo recept. Evo zašto, da biste napravili idealnu domaću lazanju, striktno se držite saveta za njenu pripremu.
Za ukusan italijanski recept vam treba 15 listova sveže testenine za lazanju, 450 g mocarele, 2-3 supene kašike izrendanog parmezana, 2 supene kašike maslaca i biber po ukusu.
Za nadev će vam biti potrebno 700 g telećeg mlevenog mesa, 400 ml crvenog vina, 800 g svežeg paradajza ili iz konzerve, 4 supene kašike maslinovog ulja za kuvanje, 4 stručka celera, 2 šargarepe, 1 srednje velika glavica luka, 2 čena belog luka, 1 stručak ruzmarina, 200 ml telećeg bujona, so i biber po ukusu.
Bešamel sos se sprema od 1 l svežeg mleka, 2 lovorova lista, ¼ glavice luka, prstohvat muskatnog oraščića, 50 g maslaca, 50 g brašna.
Priprema domaće lazanje:
Priprema lazanje počinje nadevom. Na slaboj vatri se zagreje mast. U njoj se prepži celer, luk i šargarepe oko 15 minuta. Kada omekšaju i postanu zlatasti, dodaju se presovani beli luk i ruzmarin. Dinsta se još 2 minuta, nakon čega se u smesu dodaju teleće i svinjsko mleveno meso. Kuva se dok se tečnost iz mesa u potpunosti ne apsorbuje.
U nadev se dodaje 400 ml vina. Dobro se promeša i kuva se oko 45 minuta. Kada vino ispari, dodaju se paradajz i bujon. Posuda se ostavlja na ringli na srednjoj temperaturi još neko vreme, dok tečnost ne ispari. Začini se solju i biberom po ukusu.
Kada je nadev gotov, sledi priprema sosa. U tu svrhu mleko se sipa u veliku posudu sa nelepljivim dnom. Dodaju se lovorov list, luk i muskatni oraščić i stavlja se na ringlu.
Ostavlja se da se zagreje do temperature ključanja. Za to vreme u posebnoj posudi se istopi maslac. Dodaje se brašno uz neprestano mešanje. Meša se još dve minute nakon čega se postepeno dodaje mleko. Ponovo se meša dok se ne dobije homogena smesa.
Kada je sve gotovo, počinje pravo pravljenje lazanje. Gotovi listovi lazanje se blanširaju u posoljenoj ključaloj vodi nekoliko minuta, najbolje prema uputstvima na pakovanju.
Ređanje lazanje u tepsiji počinje sa nekoliko supenih kašika bešamel sosa. Odozgo se ređaju kore. Pospe se mocarelom, parmezanom i biberom nakon čega se stavlja sloj nadeva.
Proces se ponavlja dok se namirnice ne potroše. Odozgo se stavljaju komadići maslaca. Lazanja se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Potpuno gotova je kada dobije zlatkastu i ukusnu koricu.
Komentari