Patišpanj, još poznat kao testo za kolače, je možda najpopularnije testo koje se koristi za pripremu različitih torti, kolača, koha, petifurija, keksa i dr.
Rasprostranjeno je svuda po svetu i priprema se od jaja, brašna i šećera, a ponekad se dodaje i mleko. Ako naučite da ga pravite, lako ćete moći da spremite svakakve deserte. Evo nekoliko varijanti:
Običan patišpanj
Neophodni sastojci: 1 šolja brašna, 6 jaja, 1/2 šolje šećera u prahu, 1 vanila.
Način pripreme: žumanca i šećer se umute mikserom da se dobije homogena konzistencija. Ako nemate šećer u prahu, možete ga zameniti običnim šećerom, ali onda će vreme mućenja duže trajati. Na kraju se pažljivo dodaje brašno i vanila i još jednom se promeša, ali lakše i pažljivo. Sve se stavlja u nauljenu tepsiju, posutu brašnom i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Topli patišpanj
Neophodni sastojci: 7 jaja, 1 šolja šećera, 180 g brašna, 1 pakovanje maslaca, vanila.
Način pripreme: Šećer i jaja se umute prema gore datom receptu, ali na pari. Zatim se posuda skloni i uz neprestano mešanje se sačeka da se malo ohladi. U tu smesu se dodaje istopljeni i ohlađeni maslac, brašno i maslac i ponovo se pažljivo promeša. Dobijena smesa se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Doboš patišpanj
Neophodni sastojci: 12 jaja, 5 žumanaca, 350 g brašna, 350 g šećera, 1 kesica vanile, 50 g maslaca, po želji izrendana kora limuna.
Način pripreme: Za manju količinu patišpanja prepolovite količinu sastojaka. Šećer, jaja i žumanca se umute na vatri dok se ne dobije gust krem. Šerpa se skida sa ringle i kad se ohladi u nju se pažljivo proseje brašno, vanila, istopljen i ohlađen maslac i ako imate limunovu koru. Sve se ponovo pažljivo promeša i tako pripremljeno testo se peče u nauljenoj tepsiji, posutoj brašnom u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Probajte naše predloge za Doboš tortu, Čokoladni patišpanj, Patišpanj rolat, Patišpanj sa mlekom, Patišpanj bez jaja, Patišpanj Viktorija.
Komentari